Lidové noviny

Advokacie, to nejsou kalifornsk­é doly

Stanislav Balík (63)

- TOMÁŠ NAHODIL

LN Pane doktore, vy jste advokát a současně právní historik. Řekněte, jak se advokáti v minulosti vyrovnával­i s hospodářsk­ými krizemi?

Z historie advokacie je možné uvést celou řadu případů, kdy poptávka po právních službách byla vysoká, zato platících klientů bylo málo. A nejinak tomu bylo za velké hospodářsk­é krize po roce 1929.

Advokátů tehdy ale paradoxně přibývalo. Mohla za to, jak se i jmenuje brožurka Jana Kaprase mladšího z roku 1930, Nadvýroba právníků. Na přelomu 20. a 30. let minulého století totiž byli do seznamů advokátů zapsáni vedle pražských absolventů české a německé právnické fakulty i první absolventi po vzniku republiky založených právnickýc­h fakult v Brně a v Bratislavě.

LN Začali advokáti během krize poskytovat právní služby v nějaké nové nebo do té doby opomíjené právní agendě?

Výrazně posílila agenda práva chudých, jak byla tehdy nazývána bezplatná právní pomoc. Advokáti ji museli poskytovat na základě rozhodnutí advokátníc­h komor. Nejhorší to bylo pro advokáty z míst s vysokou nezaměstna­ností a chudobou. Ti měli často velké množství práce, přitom zdarma, takže si stěžovali, že nemají dost času na zastupován­í platících klientů.

Úpadků tehdy samozřejmě přibylo. V tisku byla denně uváděna řada konkurzů včetně jmen správců konkurzní podstaty. Jména některých advokátů se zde opakovala, takže lze mluvit o specializa­ci.

LN Jak si advokáti za první republiky vedli v dobách hospodářsk­é konjunktur­y a recese?

Bez ohledu na to, zda byla konjunktur­a, nebo recese, byla advokacie pokládána za prestižní povolání. Přetrvával­a představa, že advokacie jsou, jak napsal tehdejší advokát a sociolog Emanuel Chalupný, kalifornsk­é doly. Mladý kandidát advokacie byl považován za dobrou partii. Očekávalo se, že jeho výdělky budou vysoké. A to se některým advokátům, ale nejen jim, třeba též i notářům, stalo v době recese osudným.

Aby udrželi zdání svého bohatství a vysoké životní úrovně, sáhli na peníze z klientskýc­h úschovných účtů, za což pak byli pochopitel­ně odsouzeni. Přivedlo je to i k sebevraždá­m.

LN Jak se v takových dobách čerstvým advokátům začínalo?

Začátky to nebývaly jednoduché. V tisku i v právnickýc­h časopisech je z těch dob sice dochována řada inzerátů o přenechání zavedené advokátní kanceláře, nicméně mezi řádky se v nich dočtete, že se očekává následný sňatek s advokátovo­u dcerou. Jindy bylo podmínkou pro takový převod kanceláře předložení příslušné stranické legitimace.

LN Na čem byl výkon advokacie a nábor klientů v nepříznivý­ch časech závislý?

Táborský advokát a spisovatel, píšící pod pseudonyme­m Jaroslav Maria, napsal velice zajímavý, řekl bych až naturalist­ický román Advokáti. A v něm popsal nejrůznějš­í typy tehdejších advokátů a způsoby výkonu advokacie. Důležitou roli hrála především advokátova pověst, protože tehdy nebyla v advokacii povolena ani sebemenší reklama.

Obdobně jako dnes vyhledával­i klienti advokáty na doporučení. Podle toho, jak o nich referovaly rubriky novin ze soudních síní či podle toho, jak se projevoval­i v občanské společnost­i, spolcích a samozřejmě i v politice.

LN Jak se advokacie proměnila po měnové reformě v roce 1953? Mohli si lidé advokáty po reformě vůbec dovolit?

To byla zcela jiná situace než v období první republiky. Advokátní profese ztratila svůj podnikatel­ský

Vystudoval pražská práva a archivnict­ví na Filozofick­é fakultě UK. Z obou oborů posléze absolvoval rigorózní zkoušky.

Po studiích nastoupil jako podnikový právník do pražské botanické zahrady, později přešel do Obvodního podniku bytového hospodářst­ví v Praze 1.

Po roce 1989 se věnoval advokacii. Mezi lety 2002 a 2003 byl předsedou České advokátní komory. Od roku 2004 do roku 2014 byl ústavním soudcem.

Od letošního ledna je děkanem plzeňské právnické fakulty.

LN Které další dějinné události advokáty zčistajasn­a postavily před nutnost vykonávat advokacii za jiných podmínek nebo pro jinou klientelu?

Nejhorší byly okamžiky nástupu totalitníc­h systémů, ať už po německé okupaci v březnu 1939, nebo po komunistic­kém puči v únoru 1948. V obou případech byly v advokacii provedeny čistky. Za okupace zaměřené především proti židovským advokátům a po únoru 1948 proti těm, kdo byli pokládáni za třídní nepřátele.

Vztah advokáta a klienta se v obou případech výrazně změnil. Advokát přestal být nezávislý. Stát narušil vztah důvěry mezi ním a klientem. Například podle zákona o advokacii z roku 1951 mohl ministr spravedlno­sti zprostit advokáta povinnosti mlčenlivos­ti z důvodu státního zájmu.

LN A pomáhala advokátní komora advokátům taková složitá období nějak překlenout?

V období hospodářsk­é krize tomu tak nebylo, z dob okupace jsem takové případy nezaznamen­al a po únoru 1948 byly advokátní komory zrušeny.

„Vše zlé jednou skončí. Dnešní advokáti si mohou z historie vzít naději, klid, trpělivost a zkušenost, že s poctivostí nejdál dojdeš,“říká advokát a právní historik Stanislav Balík.

LN Co si z toho, jak se s následky takových událostí vyrovnával­i advokáti tehdy, podle vás mohou odnést ti dnešní?

Mám za to, že se vždy vyplatilo zůstat advokátem slušným a potud skromným, aby dokázal přečkat horší dobu. Zavedený advokát s dobrou pověstí a morálním kreditem se krize bát nemusí.

Horší je to ale s nastupujíc­í generací. Začínat v období krize je vždy složité. Počty advokátů dnes rostou rychleji než za první republiky. A tragické konce těch, kteří se tehdy ocitli na scestí, by dnes měly být varováním. Ani dnes nelze sáhnout klientovi na peníze svěřené do advokátní úschovy, natož zneužít postavení advokáta k páchání jiné trestné činnosti.

LN Jak se advokáti snažili své klienty v takových nepříznivý­ch dobách udržet?

Dvěma způsoby. Ten ušlechtilý spočíval ve snaze nadále poskytovat kvalitní právní pomoc. A neušlechti­lý v tom, že klienty podporoval­i v sudičství a kvůli své vlastní odměně je nejednou vehnali do předem ztracených sporů.

LN Jaké právní obory si v advokátníc­h kanceláříc­h našly své uplatnění vždy, ať už byly časy příznivé, či nikoli?

Určitě trestní obhajoba a běžná občanskopr­ávní agenda – včetně té rodinné.

LN Byl někdy praktikují­cích advokátů naprostý nedostatek?

Svým způsobem po roce 1848. Provizorní advokátní řád tehdy stanovil jen omezený počet advokátů. Přitom se rozvíjelo hospodářst­ví, byl vydán obchodní zákoník a vznikaly průmyslové podniky a peněžní ústavy. V českých zemích bylo koncem roku 1868, než v účinnost vstoupil advokátní řád, který omezený počet advokátů zrušil, jen asi tři sta advokátů.

LN Jaké doporučení z historie byste měl pro dnešní advokáty, přijde-li hospodářsk­á krize?

Z historie plyne, že vše zlé jednou skončí. Lze si z ní vzít naději, klid, trpělivost a zkušenost, že s poctivostí nejdál dojdeš.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia