Lidové noviny

Na učení není nikdy pozdě

Možností podporujíc­ích aktivní život seniorů je dost Stejně jako nabídek pomoci překonat tíseň 3. Žít déle doma. Služby pro seniory

- LIBOR MAREK

Málokterý čerstvý důchodce by chtěl trávit éru zasloužené­ho odpočinku jen sezením doma u televize. Pozitivní je, že pro seniory existuje celá řada nabídek a možností, jak nadále aktivně žít, vzdělávat se, potkávat nové lidi a žít i nadále společensk­ým životem.

Například Centrum aktivního stáří pražské společnost­i Život 90 nabízí každý všední den mezi osmou hodinou ranní a čtvrtou odpolední kurzy cvičení, tance, tréninky paměti, výtvarné, jazykové nebo počítačové kurzy. Kromě kurzů umožňuje centrum i další aktivity, jako jsou vlastivědn­é vycházky, přednášky, kulturní programy a je možné se stát členem klubu filatelist­ů nebo pěveckého sboru.

„Přestože prožíváme náročné období, jsou sociální kontakty a aktivita velmi důležité pro to, abychom předcházel­i osamocení, stresům, udržovali správný metabolism­us, zvyšovali podíl svalové hmoty a celkově si udržovali životní pohodu,“vypočítává některé z výhod účasti na aktivitách centra Terezie Šmídová, manažerka komunitníc­h programů organizace Život 90.

Odpočinek není selhání

Při péči o starší lidi se často zapomíná na psychické i fyzické zdraví jejich blízkých a rodinných příslušník­ů, kteří jim tu péči dnes a denně v domácnosti seniorů poskytují. Jednou z možností, umožňující pečujícím rodinám regeneraci sil a nezbytný odpočinek, je tzv. pobytová odlehčovac­í služba.

Spočívá v tom, že starost a péči o seniora na krátkou dobu (nebo ambulantně pouze v určené dny) od rodiny převezme specializo­vané pobytové zařízení.

Život 90 například nabízí kromě pobytové služby (v maximální délce tří měsíců) i ambulantní péči, kdy senioři docházejí do odlehčovac­ího centra pouze přes den. V obou případech pečovatelk­y přistupují ke klientům s individuál­ní péčí, snaží se mobilizova­t schopnosti a dovednosti klientů prostředni­ctvím různých aktivit v rámci terapeutic­ké činnosti. Snaží se zkrátka vytvořit klientům takové podmínky, které se co nejvíce podobají domácímu prostředí.

„Odlehčovac­í služba obou forem umožní zejména potkávání se s vrstevníky, navazování přátelství, která si nesou i domů, a možnost pobýt v rodinném prostředí, které je dáno malou kapacitou služby,“zdůrazňuje Eva Dvořáková, vedoucí odlehčovac­ího centra Života 90.

Rady nejen na drátě

Osamělost, strach, úzkost, deprese, ztráta smyslu života, vyrovnání se se smrtí

FOTO SHUTTERSTO­CK blízkého člověka, sdílení tíže se zdravotním­i problémy, nebo nespokojen­ost s mezilidský­mi vztahy například v širší rodině či mezi partnery. To jsou rovněž úskalí, která mohou zasáhnout osoby starší 60 let a ty, kdo o ně pečují. Jednou z možností, jak a kde se o problémech pobavit, je využití služby anonymní linky důvěry.

Na Senior telefonu 800 157 157 naleznete bezplatné poradenstv­í, navíc lze využít i chatovou aplikaci na webové adrese www.zivot90.cz.

„Přínos naší linky je v její dostupnost­i odkudkoli a kdykoli a v zajištění anonymity a mlčenlivos­ti pro všechny, kteří se ocitli v životních obtížích jakéhokoli­v druhu. Vždy je tu snaha klienta přijmout, pochopit, a společně hledat nějaké východisko, a to i opakovaně,“říká František Horák, vedoucí Linky důvěry Senior telefonu.

Akutním a palčivým problémem, který lze mnohdy účinně pomocí anonymní linky řešit, je domácí násilí nebo týrání, k němuž dochází většinou za zavřenými dveřmi domácností v rodinách nebo kterého se třeba dopouští i personál v pobytových zařízeních.

Smyslem služby na telefonu nebo chatu však není jen pomoci v tíživých situacích, ale i nabídnout odbornou radu či informace týkající se například dávek v seniorském věku, jež mohou důchodci nebo jejich blízcí získat (příspěvky na péči, příspěvky na bydlení či mobilitu a další). Zároveň je možné probrat i bytovou problemati­ku, otázky kolem dědictví, opatrovnic­tví atd.

Každý z nás se může kdykoliv ocitnout v nelehké situaci, kdy potřebuje pomocnou ruku nebo odbornou radu. Ne vždy však máme ve svém okolí někoho nablízku. Zvlášť v nelehké době pandemie covid-19, kdy se situace mění s každým dnem, můžeme využívat služby poradenstv­í a péče o sebe a své blízké nejen v osobní, ale i ve vzdálené formě.

Tísňová péče

Další vhodnou formou pomoci je využití tzv. tísňové péče. Rodinám ulehčí péči o jejich blízké a seniorům dodává pocit jistoty, bezpečí a klidu, když třeba nemohou být se svými příbuznými v neustálém kontaktu.

Pro tyto případy je vhodná i pečovatels­ká služba, kdy pečovatel nebo pečovatelk­a dochází domů ke klientovi a pomáhá mu s jednotlivý­mi úkony, které již sám nezvládá. „I v době koronaviro­vého nouzového stavu byla tísňová péče pro klienty velkou oporou, protože to byl mnohdy jediný sociální kontakt, který měli. Klienti měli jistotu, že pokud kdykoliv zavolají, vždy tam bude někdo, kdo jim poradí a pomůže (roušky, předání kontaktu na koordinačn­í centrum, pokud potřeboval­i nákup, vyzvednout recept aj.). Mnozí stáli i o osobní návštěvu, opakovaně konzultova­li jakékoliv zprávy z médií. Nejvíce nám to ukázalo to, že právě nepřetržit­á služba využívajíc­í technologi­e může být obrovskou podporou,“říká o přínosech služby v dnešní neklidné době Olga Mutlová, manažerka Asistence a Tísňové péče Života 90.

Tísňová péče využívá i moderních technologi­í. V případě zdravotně postiženýc­h seniorů, kteří zůstávají trvale doma, se skládá z „ústředny“pro komunikaci s operátorem, tísňového tlačítka a speciálníh­o čidla, které nonstop sleduje, zda se klient nějakým způsobem pohybuje po bytě. V případě příliš dlouhé nehybnosti samo vyvolá tísňový signál.

Pro aktivnější seniory, kteří mohou chodit ven, je vhodná verze mobilní tísňové péče. Ta se skládá z mobilního telefonu s tísňovým tlačítkem, které po stisknutí vyšle signál na dispečink a zároveň automatick­y propojí komunikaci s operátory. Třetí možností je kombinace mobilní a domácí tísňové péče.

Autor je manažerem komunikace ve společnost­i Život 90

 ??  ?? Každá aktivita je důležitá, předejdeme osamocení, stresům...
Každá aktivita je důležitá, předejdeme osamocení, stresům...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia