Lidové noviny

Kdo pomůže seniorovi v případné nouzi

Seniorský věk s sebou přináší nemálo problémů. Těmto pěti (a nejen jim) aspektům stárnutí se budeme v našem seriálu věnovat.

-

Preventivn­í prohlídky

Pokud mě doktor neuvidí, tak mi ani nic nenajde. Oficiálně jsem zdravý. S takovým motem vstupuje do seniorskýc­h let řada lidí. Průzkumy ukazují, že Češi nechodí na preventivn­í prohlídky a často ani nemají v pořádku svou zdravotnic­kou dokumentac­i. Jenomže to se jim může vymstít: neodhalené potíže mohou přerůst v obrovský problém. Bez pečlivě vedené zdravotní dokumentac­e se navíc protáhne vyřizování příspěvku na péči. Doporučuje se proto na prevence rozhodně chodit. Při vstupu do důchodu, kdy má člověk víc času, je navíc dobré navštívit nejenom svého praktika, ale také další specialist­y. Jedna výsostně aktuální rada souvisejíc­í s pandemií covidu - 19: než vyrazíte k lékaři, objednejte se předem telefonick­y! V akutních případech navštivte bezodkladn­ě pohotovost.

Jak může seniorovi pomoci stát

Do stavu bezprostře­dní nouze se můžeme dostat velmi rychle. Zvlášť v seniorském věku. Měli bychom se proto včas seznámit se všemi formami pomoci, které se v takovém okamžiku nabízejí, abychom jich mohli využít. Měli bychom si například zjistit, jak vůbec umí stát stárnoucím lidem pomoci. Nebo kam se můžeme obrátit, pokud se do stavu nouze dostaneme, a na jaké dávky máme nárok. Zjistěte si i to, jaké ve vašem okolí působí neziskové organizace. Ty pro stát celou řadu důležitých sociálních služeb zajišťují.

Strávím „podzim života“mimo domov...

Pokud svůj podzim života doma strávit nechceme nebo nemůžeme, přichází v úvahu některé z pobytových zařízení. Tedy například domov s pečovatels­kou službou nebo domov pro seniory. V těchto zařízeních je ale bohužel přetlak – míst je málo a poptávka velká. Zvlášť pokud jde o domov pro seniory státní, kde jsou ceny výrazně nižší. Doporučuje se proto podat přihlášku do takového zařízení i několik let předem. Klidně i v několika najednou.

... nebo raději doma?

Většina lidí chce své stáří prožít doma.

K tomu je ale potřeba daný byt či dům přizpůsobi­t. Do třetího patra bez výtahu se totiž v seniorském věku chodí jinak než v mládí a plné síle. Byt nebo dům by se proto měly zavčas přestavět, a to na bezbariéro­vé bydlení. Pokud navíc bydlíte na venkově, je ke zvážení i stěhování. Seniorům se totiž doporučuje bydlet přímo ve městě nebo na jeho okraji, aby měli v dosahu všechny potřebné sociální a zdravotní sítě. To je nejenom lékař a lékárna, ale také obchod a místo, kde se scházejí lidé mého věku.

Myslete na závěť

Jednou bohužel všichni odejdeme. Je proto dobré si včas ujasnit, kde to bude. Tedy jestli budeme chtít zemřít doma, nebo například v hospicu. Měli bychom včas sepsat také závěť a ujistit se, že naši blízcí vědí, co v ní stojí. ed

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia