Lidové noviny

Čerstvá zkušenost

-

našteluje a zaregistru­je podle obličeje, nebo eventuálně našich patnáct dětí (nemám), kamera rozpozná a podá příkaz k nastavení.

Trnul jsem hrůzou a rozpomněl jsem se na text z letošního srpna, který zde ocituji a jen maličko doplním:

Vrchní soud v německém Karlsluhe potvrdil vinu řidiče, který havaroval, když nastavoval rychlost stěračů na dotykové obrazovce svého auta. V této souvislost­i se tu vyznám, proč odmítám změnit svoje auto po pěti letech, jak jsem míval ve zvyku. Mám na nové auto peníze, mohu si koupi dovolit, a bylo by to správné z mnoha hledisek. Neudělám to, protože současná auta už jsou konstruová­na pod tlakem ideologick­é zaslepenos­ti. Pod hesly ochrany životního prostředí a ochrany bezpečí jsou do moderních aut implemento­vány systémy, které ve výsledku škodí. Dovolte aspoň malý výčet nejkřiklav­ějších případů.

Biopaliva škodí, to už je i oficiálně přijímáno. Zhášení motoru při krátkém stání na červenou nepřináší žádný užitek, spíš škodí. Asistenty řízení zvyšují riziko tím, jak samovolně aktivují brzdový systém. Statistiky to zatím nepostihuj­í, ale jistě už je mnoho případů havárií zaviněných tím, že asistent naprosto zbytečně zabrzdil a následně auto narazilo.

Pokud jde o regulaci frekvence stírače, to je důležitý bezpečnost­ní prvek. Tendence vše přenášet na jakési dotykové obrazovky je nebezpečná. Velmi často měním frekvenci stírání, samozřejmě za deště. Nechci auto, které má jiné ovládání, než tedy mechanické. Nechci hybridní auto, které s sebou veze metrák vážící baterii, kterou po ukončení životnosti budou takzvaně likvidovat děti v nějaké otrokárně na Dálném východě. Nechci ani elektroaut­o, s jeho pochybnou energetick­ou náročností při započtení všech externalit. To všechno se dá změřit, spočítat. Pak to ale narazí na ideologii a ta převládá.

Konec citace. Nemám co dodat. Nebudu auto měnit, dokud se nerozpadne nebo se nerozpadnu já. Moje inspirace? Na Kubě jezdí auta z padesátých let. Pokud jde o mě, dalších pětasedmde­sát let tu zcela jistě strašit nebudu.

ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia