Lidové noviny

Prymula střídá Vojtěcha. Má zkrotit druhou vlnu

S novým ministrem zdravotnic­tví přichází razantnějš­í boj s šířením nákazy. Aby pandemie nesmetla nemocnice

- KATEŘINA SURMANOVÁ SLOUPEK LN

Koronaviro­vá krize má první politickou oběť. Adam Vojtěch (za ANO) včera oznámil, že rezignoval na funkci ministra zdravotnic­tví. „Chci tím dát prostor pro řešení epidemie, která nás ještě bude nějaký čas provázet,“sdělil.

Vojtěch dospěl k finálnímu rozhodnutí v druhé půli minulého týdne, Prymulu premiér Andrej Babiš (ANO) předjednal s prezidente­m už o víkendu. Miloš Zeman ho včera jmenoval a dnes brzy ráno se nový ministr ujímá úřadu. I z toho je zřejmé, že pro nikoho z aktérů nešlo o překvapení.

„Chci panu Vojtěchovi poděkovat za práci, kterou vykonal. Je to slušný, pracovitý muž, přinesl do politiky slušnost a vícero z nás by si z něj mohlo vzít příklad. Bohužel v naší politice to byla nevýhoda, byl napadán ze všech stran, a že je slušný, málo se bránil,“řekl Babiš. Vojtěch zůstane poslancem.

Opozice vesměs hodnotila situaci tak, že už to mělo dávno být a že Vojtěch byl hlavně tvárnou plastelíno­u v rukou premiéra. Známým se v tomto kontextu stal nesoulad nad plošným zavedením roušek ve školách od 1. září. Tak to prosazoval tehdejší šéf ministersk­é epidemiolo­gické skupiny Rastislav Maďar a tak to Vojtěch oznámil. Záhy krok zpochybnil premiér s tím, že ústenky ve školách se měly podle původního manuálu řídit podle semaforu. Pozice odborných týmů se rozdrolila, a když je Babiš konfrontov­al, Vojtěch ustoupil, Maďar skončil. Od minulého pátku jsou roušky kromě prvního stupně všude, protože žáci a studenti se ukázali být vydatným zdrojem nákazy.

Na rouškách se Babiš s Maďarem neshodli, ale na hodnocení Vojtěcha ano. „Vždy dal na názor odborníků, jen měl někdy problém prosadit to na vládě. Pandemie způsobila, že se musel věnovat bezprecede­ntní akutní situaci, ale přesto si většinu času vedl dobře a dokázal ustát obrovský tlak,“řekl Maďar.

S Prymulou přijde větší razance: už avizoval, že se musí okleštit hromadné akce a dočasné zavření škol vidí jako pravděpodo­bné. Hlavním úkolem a cílem je, aby nevznikl nápor na nemocnice. Počet hospitaliz­ovaných s covidem setrvale roste, protože exponenciá­lně přibývá nových nakažených.

 ?? FOTO HRAD ?? Bleskové jmenování.
„Nedovedu si představit nikoho kompetentn­ějšího,“slyšel včera nový ministr Prymula od prezidenta Zemana.
FOTO HRAD Bleskové jmenování. „Nedovedu si představit nikoho kompetentn­ějšího,“slyšel včera nový ministr Prymula od prezidenta Zemana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia