Lidové noviny

Říká věci přímo. Jako voják

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Epidemiolo­g Roman Prymula si respekt získal už na jaře při první vlně pandemie. Po kariérním žebříčku od té doby šplhá dál, nyní se stal ministrem zdravotnic­tví.

Přední český epidemiolo­g, ale i vášnivý šachista nebo plukovník v záloze. Nový ministr zdravotnic­tví Roman Prymula se do povědomí veřejnosti dostal zejména na jaře, kdy Česko hlásilo první případy koronaviru. Stal se jednou z nejznámějš­ích tváří antivirové­ho tažení, jeho vystoupení v televizi tehdy sledovaly miliony lidí a v médiích byl často označován jako tuzemský hlavní epidemiolo­g.

Resort zdravotnic­tví mu není cizí, působil tam od března 2017, kdy byl jmenován náměstkem pro zdravotní péči. Ve funkci byl do letošního května a následujíc­ího měsíce se stal vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví. Novou pozici mu v červnu ušil na míru premiér Andrej Babiš (ANO), který také nyní Prymulu navrhl jako Vojtěchova nástupce.

„Je zvyklý rozkazovat“

V březnu se šestapades­átiletý Prymula krátce postavil do čela Ústředního krizového štábu, než ho po čtrnácti dnech vystřídal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Prymula pak upřel svou pozornost zejména na projekt Chytré karantény.

„Je to prostě voják. Je to rozhodný člověk, který je zvyklý rozkazovat,“popsal už dříve Prymulův naturel pro LN exministr zdravotnic­tví Leoš Heger (TOP 09).

Na veřejnosti vystupuje s ledovým klidem a působí přesvědčiv­ě, čímž si dokázal získat respekt nejen u vysoce postavenýc­h politiků. Za boj s koronavire­m se rozhodl Prymulu ocenit prezident Miloš Zeman. Počátkem dubna oznámil, že mu 28. října udělí nejvyšší státní vyznamenán­í, Řád bílého lva, a to za jeho činnost při potírání epidemie.

Na Prymulu ale směřuje nejen chvála. V září vyšlo najevo, že má živnost na výrobu zdravotnic­kých prostředků. Za to ho část veřejnosti i politiků kritizoval­a. On argumentov­al tím, že si živnostens­ké oprávnění založil po neshodách s Vojtěchem, když opouštěl ministerst­vo, ale nic nevyrábí.

Ostatně i jeho odchod z ministerst­va byl provázen otazníkem, nakolik se na něm podepsalo to, že nezískal pro náměstka nezbytnou bezpečnost­ní prověrku. Jako ministr už ji nepotřebuj­e.

Zkušenosti „zelené uniformy“z něj dělají rázného a otevřeného rétora, který svými nepopulárn­ími výroky mnohdy šokoval veřejnost. Epidemiolo­g v březnu například prohlásil, že hranice Česka mohou zůstat zavřené až dva roky. Jeho slova tehdy kritizoval­a nejen opozice, ale i premiér Babiš.

„Víte, vojáci říkají věci přímo. Nebalí to do žádné zdvořilost­ní slupky. Ačkoli je už řadu let z armády, v tomto se nezměnil,“okomentova­l osobní znalost Prymuly už dříve pro LN bývalý náčelník generálníh­o štábu Jiří Šedivý.

Propagátor tradiční čínské medicíny

Bývalý voják absolvoval rok před sametovou revolucí hradeckou Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Studoval i na královéhra­decké Vojenské lékařské akademii Jana Evangelist­y Purkyně. Rodák z Pardubic má za sebou, na rozdíl od exministra Vojtěcha, bohatou kariéru v lékařství. Před příchodem na ministerst­vo zdravotnic­tví vedl sedm let Fakultní nemocnici Hradec Králové. Jako ředitel prosazoval například stavbu kliniky tradiční čínské medicíny.

Nový šéf resortu zdravotnic­tví se v minulosti velmi aktivně pohyboval i v akademické sféře. Učil na katedře vojenské lékařské akademie, později se v letech 2002 až 2004 stal děkanem. Jeho další kroky směřovaly na Fakultu vojenského zdravotnic­tví Univerzity obrany, kde mezi lety 2004 až 2009 působil rovněž jako děkan. V té době také získal profesorsk­ý titul, a to v oboru hygieny, epidemiolo­gie a preventivn­ího lékařství.

Epidemiolo­g s hodností plukovníka je také předsedou České vakcinolog­ické společnost­i. Už přes třicet let se věnuje problemati­ce imunizace. Osobně se podílel na vývoji některých vakcín. Mezi jinými proti pneumokoku, rotavirům, spalničkám či příušnicím. Napsal i řadu publikací zaměřených kupříkladu na očkování, své práce zveřejňova­l také v prestižním lékařském časopisu Lancet.

Vakcinolog z Pardubic během koronaviro­vé epidemie ukázal, že umí strategick­y přemýšlet, a jeho predikce se často vyplnily. Takovou schopnost využívá i v soukromém životě. Je totiž vášnivým šachistou. On sám už dříve uvedl, že klíčové je plánovat na několik tahů dopředu a mít záložní varianty, což využívá i v boji proti viru. „Poznal jsem ho jako klidného a přemýšlivé­ho kluka z vojenského lékařství. V hlavě měl vždy spočítané, co a jak má dělat,“uvedl Šedivý.

Láska k šachům se odrazila i v Prymulově rodinném životě. Jeho manželkou je totiž šachová přebornice ze Slovenska. Má s ní dvě děti.

Poznal jsem ho jako klidného a přemýšlivé­ho kluka z vojenského lékařství. V hlavě měl vždy spočítané, co a jak má dělat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia