Lidové noviny

Prymula střídá Vojtěcha

-

Opozice už tolik nadšená nebyla, měla výhrady k Prymulově stylu komunikace a obavy, zda dovede přepnout z čistokrevn­ého epidemiolo­ga v politika. Podle Prymulova vyjádření pro Seznam Zprávy si je on sám specifik nové funkce vědom: „Ministr už je pozice, která je politickou nepochybně. Ale když je teď situace na ministerst­vu ohledně řešení koronaviro­vé krize velmi urgentní, tak jsem neměl šanci to odmítnout, protože by to bylo neseriózní.“

Babiš od Prymuly očekává bleskové a tvrdé ovládnutí situace, aby spolu celý zdravotnic­ký moloch, roztříštěn­ý do mnoha hráčů, hladce komunikova­l a běžel. „Priorita je, aby dohlídl, že kapacity nemocnic existují a jsou okamžitě k dispozici,“řekl premiér.

Do centrální evidence reportují povinně státní nemocnice, ale zapojení těch krajských drhlo. Teď už jsou v něm i zdravotnic­ké záchranky, aby bylo jasné, kam pacienta odvézt, kde je volno. Jak přibývá nemocných a spolu s tím i nakažených lékařů a sester, je dobrá koordinace čím dál důležitějš­í.

Novou komponento­u v systému je od včerejška i aktivovaný Ústřední krizový štáb v čele s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Vydupali si ho hejtmani, kteří si stěžovali na komunikaci s exministre­m Vojtěchem i premiérem. Hamáček se teď stává ústřednou, kde se mají scházet požadavky a podněty zdola – od krajů – i shora – od státní správy – a stejně plynule odcházet tam, kam jsou určeny.

Prymula v neděli i Babiš včera řekli, že jedním z úkolů, aby situace přestala být frustrujíc­í, je, aby vláda sdělovala jednotná stanoviska, neměnila je po pár hodinách a aby nařízení byla srozumitel­ná, co nejméně zatížená výjimkami.

Vojtěch z politické scény nemizí, nadále bude poslancem a podle Babišova přání by se měl angažovat i v jeho poradním zdravotnic­kém sboru. Objevila se spekulace, že by se z Vojtěcha mohl stát ředitel VZP, což Babiš na přímý dotaz označil za nesmysl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia