Lidové noviny

Babiš: Virus je zpět. Porazíme ho i podruhé

- MICHAL BERNÁTH

Závažnost neustále rostoucích čísel nakažených dokumentuj­e i to, že se premiér Andrej Babiš (ANO) rozhodl potřetí během koronakriz­e promluvit k národu přes televizní obrazovky. Podle Babiše jsme se v létě nechali ukolébat představou, že jsme vir již porazili. „I já jsem se nechal unést nastupujíc­ím létem a atmosférou ve společnost­i,“řekl premiér v odkazu na rozvolňová­ní opatření před létem, které označil za chybu.

Velkou část svého projevu věnoval také, dle jeho názoru, rozdělené české společnost­i. Současná situace není podle Babiše o politice, proto by lidé neměli protestova­t proti vládě a jejím opatřením tím, že nebudou nosit roušky. „Ty roušky nenosíte kvůli Babišovi, Vojtěchovi, Prymulovi, ale kvůli svým rodičům a prarodičům, kvůli svým blízkým, kvůli svým kamarádům a známým,“vzkázal premiér s tím, že nošení roušky neohrožuje ani svobodu, ani demokracii. Znovu zopakoval, že již nechce ekonomiku vypnout jako na jaře, musí však prý balancovat mezi ní a ochranou životů občanů ČR.

Kromě toho, že poděkoval hygienikům, zdravotník­ům, armádě a dalším, se s díky vrátil také k Adamu Vojtěchovi, který včera rezignoval na post šéfa resortu zdravotnic­tví. „Jsem přesvědčen, že se na něj jednou bude vzpomínat jako na nejlepšího ministra zdravotnic­tví,“uvedl Babiš.

Načrtnul také své hlavní priority do dalších měsíců. Chce zajistit dostatečno­u kapacitu odběrných míst, laboratoří i lůžek pro pacienty v těžkém stavu. Rozjet je podle něj nutné systém sebereport­ování, který by měl prý šetřit čas hygienikům. „Koronaviru­s jsme porazili jednou, porazíme ho i podruhé. Věřím, že to zvládneme znovu,“uzavřel premiér.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia