Lidové noviny

Hodný kluk, který začínal u Babiše

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Když mu bylo osmnáct, přihlásil se tehdejší gymnazista do soutěže SuperStar. Porotci Adama Vojtěcha školili v umění snést nevybíravě formulovan­ou kritiku. Tehdy říkal, že se v hudebním průmyslu nevidí a spíš vystuduje práva. Nakonec si vybral kolbiště mnohem drsnější, vysokou politiku, na což ho ani trénink od porotců dost nezocelil.

Koronaviro­vá krize napřela na absolventa pražských práv a mediálních studií spalující reflektor, který po devět měsíců svítil s víceméně nepolevují­cí silou. Už na jaře se vládní zdroje LN shodovaly, že Vojtěch drží z posledních sil, že se na něm podepisuje nevyspání a nervové vypětí. Shodovaly se ještě na něčem: „Je to hrozně hodný a slušný kluk.“Paradoxně to málokdo podával jako benefit, naopak: zpravidla se jednalo o vysvětlení, proč se nechává stresem a kritikou tolik uvláčet.

Jako nevýhodu pro politickou kariéru zmínil Vojtěchovu slušnost včera i premiér Andrej Babiš. Pokusil se ho to odnaučit v přímém přenosu, bylo to 7. března. Vojtěch řekl, že v karanténě skončila lékařka, která mohla ohrozit pacienty. Ukázalo se, že vyšel z mylné informace, a omluvil se. To po něm ale Babiš nechtěl, a tak se odehrála legendární scénka, kdy premiér přiskočil k mikrofonu a slyšitelně naléhal: „Nebuďte slušný. Kdo vám to řekl? Který úředník? Jste moc hodný. Řekněte jméno.“

Vojtěch nechtěl, s jeho světem se převalení viny neshoduje, ale podlehl silnějšímu egu. Tím byla poznamenán­a celá jeho ministersk­á éra. Méně v časech klidu, kdy se mohl věnovat koncepčním úkolům, jak to má rád, ale o to viditelněj­i v časech krize, kdy mu premiér vstupoval do řízení resortu a rozhodován­í. Vojtěch se nikdy neohradil: vděčí Babišovi za svou pouniverzi­tní kariéru.

Brzy 34letý rodák z Českých Budějovic začínal jako podnikový právník ve vydavatels­tví Mafra spadající pod Agrofert, v červnu 2014 si ho Babiš vytáhl na ministerst­vo financí, aby byl jeho odborníkem na zdravotnic­tví. Ne že by ho ANO tehdy mělo v gesci, to bylo za vlády ČSSD, ale klientelis­ticko-korupční vazby ve zdravotnic­tví bylo a je něco, nač má nynější premiér obsesi.

Proto když v roce 2017 hnutí ANO vyhrálo sněmovní volby, se Babiš rozhodl pro mladého právníka, který si čerstvě dodělával titul i v oblasti zdravotnic­ké správy. V užším výběru byl tehdy i Roman Prymula. Z toho se stal Vojtěchův náměstek a za první vlny koronakriz­e, kdy silné i slabé rysy povahy vyplouvaly na povrch, se ukázalo, že Vojtěch a Prymula se v jednom úřadě nesnesou, protože jsou příliš jiní.

Mimochodem s ANO nešlo o první ministrovu zkušenost s politikou, na studiích se stal řadovým členem ODS, která mu předloni s pompou zrušila členství, že je ve vládě opřené o komunisty. Šlo hlavně o gesto, Vojtěch léta neplatil příspěvky, takže mu členství zaniklo samo už dřív. Do ANO nevstoupil.

Vojtěch na ministerst­vu odsloužil třetí nejdelší mandát a podařilo se mu například rozhýbat osifikovan­ý proces elektroniz­ace zdravotnic­tví. Chystala se i reforma psychiatri­cké péče, posílení screeningů kvůli prevenci rakoviny. Covid všechno převalil a na exministro­vi bylo podle zdrojů LN v posledních týdnech, kdy čísla eskalovala, opět znát vyčerpání. Rozčiloval­i se hejtmani, osočovala opozice a křičel premiér, pro něhož jde o běžný způsob komunikace. Také se kvapem blíží krajské volby a preference ANO vykazují pokles, jak se krize prohlubuje. Užitečné – obětovat pěšáka a přivést plukovníka – se tak spojilo s příjemným: možností, aby Vojtěch slezl z tygřího hřbetu.

 ?? FOTO ČTK ?? S Adamem Vojtěchem odejdou z úřadu i nezaměnite­lné roušky
FOTO ČTK S Adamem Vojtěchem odejdou z úřadu i nezaměnite­lné roušky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia