Lidové noviny

Covid řádí čím dál víc i mezi zdravotník­y

-

V Česku rychle přibývá zdravotník­ů nakažených koronavire­m. Lékařů bylo k 19. září aktuálně nakaženo 259, o měsíc dřív čtyři. Mezi zdravotním­i sestrami se počet nakažených zvýšil od 20. srpna ze tří na 433. Jeden lékař a jedna sestra s nemocí covid-19 dosud zemřeli. Informace, které na svém webu zveřejnila Česká lékařská komora, potvrdil Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS).

Rychle roste i počet dalších nakažených zdravotnic­kých pracovníků.

Podle statistik ústavu je v Česku asi 50 tisíc lékařů a přibližně 80 tisíc zdravotníc­h sester.

Do konce dubna podle dříve zveřejněný­ch čísel covidem-19 onemocnělo 167 lékařů a 343 sester. K 19. září byl souhrnný počet nakažených lékařů 590 a sester 1165. Lékařů se tak dosud vyléčilo 330 a sester 731.

Mezi dalšími zdravotník­y bylo k sobotní půlnoci nakaženo 416 lidí, k 20. srpnu byly případy covidu-19 čtyři. Dosud se nákaza prokázala u 1073 z nich, 655 se vyléčilo a dva s koronavire­m zemřeli.

„Čísla se mohou zpětně změnit podle toho, jak budou údaje z krajských hygienický­ch stanic či nemocnic doplněny či upřesněny,“uvedl ÚZIS.

Jedenáct miliard na odměny Počet nakažených lékařů a sester se zvyšuje zároveň s tím, jak se covid-19 šíří a roste i počet aktuálně nemocných. K 20. srpnu jich bylo v Česku podle webu ministerst­va zdravotnic­tví necelých 4300, k neděli už víc než 24 tisíc. Celkem se dosud v České republice nakazilo přes 49 tisíc lidí.

Vláda pro zdravotník­y za jejich nasazení v jarní první vlně šíření koronaviru v Česku koncem července vyčlenila víc než 11 miliard korun na mimořádné odměny. Příplatky navíc měli dostat zaměstnanc­i, kteří přímo pečovali o pacienty s covidem-19.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia