Lidové noviny

Petříček či Dostálová na řadě?

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Ministersk­á škatulata nemusejí skončit jen výměnou na šéfovském postu resortu zdravotnic­tví. Horké křeslo má pod sebou už bezmála dva roky ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), klidné posezení si nedopřává ani ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

„Do říjnových voleb se patrně žádné změny nestanou, v případě šéfa diplomacie už ale existují plány na jeho výměnu. Po krajských volbách se s ním nepočítá,“řekl LN vysoce postavený zdroj.

Petříčkovu ohroženou pozici LN potvrdily dva nezávislé diplomatic­ké zdroje. Navíc „obětování“Adama Vojtěcha, který sloužil v barvách ANO, si podle zdroje LN může vyžádat i oběť oranžových, tedy ČSSD. „Byl by to kus za kus,“řekl vysoce postavený diplomat. Sociální demokraté se ale do výměny zatím podle stranickýc­h zdrojů LN neženou, Petříček je přece jen místopředs­eda strany a stojí za ním vlivná pražská buňka.

Otázkou také je, kdo by po Petříčkovi do horké diplomatic­ké židle usedl. „Nový ministr si musí sednout s Hradem i Strakovou akademií, takových jmen, která by vyhovovala všem, česká politika moc nemá,“doplnil diplomat.

Na Petříčkovo odvolání tlačí zejména Hrad. Prezident Miloš Zeman se netají tím, že mezi ním a Černínským palácem je vykopaná válečná sekera. Trnem v oku je mu především Petříčkovo napojení na bývalého europoslan­ce Miroslava Pocheho, jemuž Zeman zařízl diplomatic­kou kariéru. „Poche je nadále faktickým vládcem ministerst­va, přes něj jde všechno,“řekl LN diplomatic­ký zdroj. Zahraniční politika je podle něj v žalostném stavu, jednotná koncepce pokulhává.

Černínský palác byl navíc odstaven na druhou kolej, část zahraničně­politické agendy si tvoří Hrad, zejména vůči Číně a Rusku, druhou podstatnou část vláda, která má na starosti celou problemati­ku EU. „Na ministerst­vo zahraničí tak zbyly jen drobky,“dodal diplomat.

Odplata za Izrael Nestravite­lným soustem je pro prezidenta zejména Petříčkův postoj k Izraeli. Právě podpora Izraele je Zemanovým nosným tématem řadu let. A když Petříček spolu se svými dvěma předchůdci v květnu uveřejnili článek, v němž pokárali Izrael za záměr zabrat si osady na Západním břehu Jordánu, prezidenta to doslova nadzvedlo ze židle.

Na růžích ustláno nemá ministr zahraničí ani u šéfa kabinetu Andreje Babiše (ANO). Ten jeho případnému odvolání podle vládních zdrojů LN bránit nebude. Petříček si kromě izraelskéh­o faux pas vysloužil kritiku za kontroverz­ní odvolání šéfa příspěvkov­é organizace Zámek Štiřín Václava Hrubého.

O Petříčkově osudu nedávno za zavřenými dveřmi na Hradě jednal prezident, premiér i šéf ČSSD Jan Hamáček. Křeslo mu sice poté zůstalo, přesto scénáře na výměnu údajně na stole leží.

Na Petříčka si dlouhodobě stěžuje také předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož partaj drží čas od času Babišův kabinet ve sněmovně v šachu. Petříčkovi vytýká, že se připojil k prohlášení, že konec druhé světové války nepřinesl všem svobodu, neboť velká část Evropy se dostala do mocenské sféry Sovětského svazu.

Nejisté křeslo má podle informací LN kromě šéfa diplomacie i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Kvůli podezření na nehospodár­né zadávání zakázek v agentuře na podporu turistiky CzechTouri­sm ji před rokem prověřoval­i policisté, obviněna ale nebyla. Vyšetřován­í úplatkářsk­é kauzy nicméně zatím neskončilo. V hledáčku policistů je Dostálová nadále. V minulosti totiž působila jako náměstkyně pro regionální rozvoj a agenturu měla na starosti.

Nový ministr si musí sednout s Hradem i Strakovou akademií, takových jmen, která by vyhovovala všem, česká politika moc nemá

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia