Lidové noviny

Pošta roznesla roušky chybně

-

Při rozesílání respirátor­ů a roušek seniorům porušila Česká pošta podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnic­kých prostředků. Pošta musí do tří dnů přijmout nezbytná nápravná a preventivn­í opatření, uvedl ústav.

Podnik se hájí, že do přepravy převzal ochranné pomůcky, nikoli zdravotnic­ký materiál. To mají jasně dokazovat i předávací protokoly, které má pošta k dispozici. Z tohoto pohledu neměla kontrola ze strany SÚKL začít, protože ústav není oprávněn ochranné pomůcky kontrolova­t, sdělil mluvčí pošty Matyáš Vitík.

„Zdůrazňuji, že výzva je určena České poště, nikoliv občanům, kteří zásilky obdrželi. Je to tedy nyní pošta, která musí konat a vymyslet způsob, jak odvrátit existenci faktického rizika možného ohrožení zdraví milionů uživatelů,“sdělila ředitelka SÚKL Irena Storová.

Lékový ústav na poště provedl kontrolu. Výrobky podle něj naplňují zákonnou definici zdravotnic­kého prostředku a sami výrobci je tak označují. Nesmí proto být distribuov­ány při porušení originální­ho obalu nebo bez informací od výrobce.

Pět roušek, které pošta posílala v obálce, bylo vyňato z větších balení o 50 kusech. Respirátor zase neměl informace v češtině a podle SÚKL nenesou správné označení shody s evropskými normami CE. Písmena CE na respirátor­u sice jsou, podle vysvětlení serveru Kverulant jde o značku China Export, která je podobná. Špatně označená podle ústavu je i norma EN 14385, stanovujíc­í požadavky na stacionárn­í zdroje znečištění ovzduší.

SÚKL od pošty čeká informace o přijatých opatřeních. „Dnes, v pondělí 21. září, kdy SÚKL vyzval Českou poštu k nápravě, je veškerý materiál roznesen všem adresátům. Česká pošta tuto vícestupňo­vou akci s výraznými časovými a personální­mi nároky zvládla bez problémů. Pokud opět dostane od státu zadání, aby distribuov­ala další ochranné pomůcky, jako logistická firma se tohoto úkolu opět zhostí,“dodal Vitík.

Šéfa vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) rozhodnutí SÚKL překvapilo, úřad prý neměl kompetenci poštu kontrolova­t. Zvažuje podání trestního oznámení kvůli šíření poplašné zprávy.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Pět roušek a jeden respirátor vkládali do obálek pro seniory ručně zaměstnanc­i pošty
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Pět roušek a jeden respirátor vkládali do obálek pro seniory ručně zaměstnanc­i pošty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia