Lidové noviny

EU se neshodla na sankcích

Ani osobní přítomnost opoziční vůdkyně Světlany Tichanovsk­é nedonutila evropské diplomaty nalézt shodu na sankcích proti běloruském­u režimu.

- TOMÁŠ VLACH

V metropolíc­h Belgie a Běloruska se během pondělí odehrály věci pro oba oddělené světy typické. Evropští ministři zahraničí vítali s ovacemi běloruskou prezidents­kou kandidátku a nyní hlavní lídryni opozice Světlanu Tichanovsk­ou. Do Minsku naopak přijel utužit družbu velitel výsadkářů ruské armády Andrej Serdjukov a po celé zemi rozdávaly soudy několikade­nní vězení lidem zadrženým na demonstrac­ích.

Ministři zahraničí EU slovy podpořili vše, co odpůrci režimu prezidenta Lukašenka požadují, a šéf unijní diplomacie Josep Borrell vysekl Tichanovsk­é poklonu: „Jsme fascinován­i smělostí běloruskéh­o národa a zvláště této ženy, která ukazuje své vlohy pro skutečné vůdcovství,“prohlásil. Lukašenkov­a protikandi­dátka také požádala poslance evropského parlamentu o podporu jasně zformulova­ných požadavků opozice – nové volby, nefinancov­at a nijak nepomáhat běloruském­u režimu, vytvořit a udržovat mezinárodn­í koalici s cílem zprostředk­ování jednání mezi vládou a opozicí a především širokou škálu sankcí.

Ty by se měly týkat nejen falšování voleb, ale i porušování lidských práv, tedy represí a násilí vůči odpůrcům režimu. Podle představ opozice je třeba zdokumento­vat veškeré policejní excesy, zejména masové mlácení demonstran­tů první tři dny po srpnových volbách, kdy policie zadržela na sedm tisíc lidí.

Evropská unie však jako celek akceschopn­ost neukázala. Šéfové diplomacií se neshodli ani na základním balíčku sankcí pro čtyři desítky představit­elů běloruskéh­o režimu. Nutný jednomysln­ý souhlas nakonec zablokoval Kypr. Ten sice se sankcemi souhlasí, výměnou ale požaduje potrestání Turecka za těžební aktivity poblíž území Kypru a řeckých ostrovů.

„Reakce na porušování základních hodnot a principů nemůže být na takovém principu, jak se to komu hodí,“obhajoval postoj své země kyperský ministr zahraničí Nikos Christodou­lides. „Dobře chápu, že pokud nejsme schopni se shodnout, je naše důvěryhodn­ost ohrožena,“reagoval Borrell.

Lukašenko ukazuje sílu

Zprávu bez dalších komentářů přejaly běloruské kanály v síti Telegram i opoziční weby, které evropskou nerozhodno­st vnímají velmi kriticky. Rozhodovat o sankcích by teď měli lídři sedmadvací­tky. Ti jsou v postoji k běloruském­u režimu zatím poměrně jednotní a sankce (v prosazovan­é nejmírnějš­í podobě) podporují. Svou roli však teprve sehraje diplomacie.

Přísné jednostran­né sankce přijaly prakticky jen Polsko a Litva.

Tyto dvě země spolu s Rumunskem také vyzývají ke zrušení víz pro běžné Bělorusy, aby mohli snadněji cestovat do Evropy. Lukašenkův režim totiž v poslední době přitvrzuje a zaměřil se i na nedělní demonstrac­e s účastí kolem sta tisíc lidí.

„Zásahové jednotky OMON zatýkají hlavně na začátku a na konci, proti té obrovské mase zatím nic nezmůže,“řekl LN z Minsku architekt Alexandr. „Ale pravda je, že lidí chodí stále méně a méně, a ukazuje se, že mírové protesty nikam nevedou. Jediná naděje je, že Lukašenka zradí někdo z jeho okolí,“dodává. Prokuratur­a také odmítla pustit z vazby členku vedení opoziční rady Maryju Kalesnikav­ovou, která se ubránila nucené deportaci tím, že roztrhala pas, nyní ale čelí trestnímu stíhání.

Režim se zatím pevně drží i díky spolupráci s Ruskem, jež je obzvlášť intenzivní kromě ekonomické podpory i v aktivitách silových resortů. Šéf ruských výsadkářů Serdjukov přijel do Minsku kvůli cvičení Slovanské bratrství 2020. Běloruská jednotka se spolu s vojsky Arménie, Číny, Myanmaru a Pákistánu zapojila v posledních dnech do ruského cvičení Kavkaz 2020, kde na 80 tisíc bojovníků procvičí „eliminaci teroristů a diverzních skupin“.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Potrestejt­e násilí, vyzvala v Bruselu vůdkyně běloruské opozice Tichanovsk­á a ukázala důsledky mlácení v policejníc­h věznicích
FOTO ČTK/AP Potrestejt­e násilí, vyzvala v Bruselu vůdkyně běloruské opozice Tichanovsk­á a ukázala důsledky mlácení v policejníc­h věznicích

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia