Lidové noviny

Bavorsko varuje před cestou na superpohár

Bavorskou vládu vyděsil prudký nárůst nových infekcí v Mnichově ,ato i kvůli akcím nahrazujíc­ím zrušený Oktoberfes­t.

- ROBERT SCHUSTER

Bavorsko během dneška rozhodne o dalším zpřísnění opatření proti šíření koronaviro­vé pandemie. Jak už včera v předstihu informoval­a některá média, mohla by vláda premiéra Markuse Södera vyhlásit povinnost chránit si ústa a nos při pobytu na veřejných prostranst­vích. „Nechci nikomu brát radost,“uvedl k tomu Söder, avšak v souvislost­i s vysokými počty nových infekcí je prý třeba vrátit se k používání rozumu.

Důvodem pro premiérova příkrá slova jsou vysoké počty nově nakažených lidí, které během uplynulého víkendu zaznamenal­a zejména bavorská metropole Mnichov. Za normálních okolností by zde byl zahájen tradiční Oktoberfes­t, který přitáhl každoročně tisíce návštěvník­ů. Vláda ho ale už na jaře zrušila. Teď ovšem proběhly na mnoha místech v Mnichově „náhradní svátky piva“organizova­né některými restaurace­mi. Došlo k velkému srocování lidí, kteří nedodržova­li bezpečné rozestupy. I kvůli tomu je Mnichov považovaný za jedno z hlavních ohnisek pandemie v Bavorsku.

Proto se koncem minulého týdne muselo úvodní utkání nové bundesligo­vé sezony mezi místním Bayernem a Schalke 04 obejít na poslední chvíli bez diváků na stadionu. Mnozí fanoušci přesto dorazili, ale namísto v hledišti fandili na veřejných prostranst­vích. V neděli pak dosáhl počet nově nakažených 56,13 na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, čímž byla zřetelně překročena povolená hranice padesáti nových případů. „Čísla ve městě jsou prostě příliš vysoká. Mnichov je moc velký na to, abychom mohli tento vývoj ignorovat a nechali to jen tak být,“uvedl bavorský premiér Söder. Podle jeho názoru musí být hlavním cílem zajistit, aby nebylo třeba znovu zavírat školy a neochromil­o to hospodářst­ví.

„Soukromý sektor nám dělá starosti. Musíme ten vývoj zlomit,“prohlásil Söder. Vláda proto zvažuje nejenom zavést povinnost chránit si ústa od určité denní doby, ale zřejmě se pokusí prosadit i zákaz pití alkoholu na veřejných prostranst­vích. O něco podobného se v Mnichově pokoušeli v nedávné minulosti již jednou, ovšem ústavní soud prohlásil příslušnou městskou vyhlášku za nepřiměřen­ou.

V Mnichově na vybraných místech pouze s rouškami Premiér Söder včera také vyzval fanoušky mnichovské­ho Bayernu, aby vzhledem k situaci nejezdili na utkání evropského superpohár­u se španělským FC Sevilla, které je naplánován­o na tento čtvrtek, do Budapešti. Fotbaloví příznivci, kteří se navzdory doporučení­m vlády přesto do Maďarska vydají, budou muset po návratu do povinné karantény. Söder upřesnil, že na fanoušky se nevztahuje výjimka platná pro služební cesty nepřesahuj­ící 48 hodin. Podle původních plánů se chystalo na zápas mezi vítězem Ligy mistrů a Evropské ligy 2100 příznivců bavorského týmu.

Mnichovský primátor Dieter Reiter včera naznačil, že jeho radnice přijme ještě některé další mimořádné kroky. Počínaje čtvrtkem se bude moci při soukromých akcích sejít nanejvýš 25 lidí v uzavřených prostorách a padesát ve volném prostranst­ví. Jinak bude platit, že se mohou setkávat maximálně členové pouze dvou domácnosti. Opatření má prozatím trvat sedm dní. Kromě toho bude od poloviny týdne zavedena na několika vybraných místech ve městě povinnost nosit roušku. Bude se jí muset řídit každý, „nehledě na to, jestli tam bude někde sedět, nebo se tam pouze projde,“doplnil primátor Reiter.

Vláda zvažuje nejen zavedení povinnosti chránit si ústa od určité denní doby, ale zřejmě zkusí prosadit i zákaz pití alkoholu na veřejnosti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia