Lidové noviny

Cenu Franze Kafky dostane Milan Kundera

-

Mezinárodn­í literární Cenu Franze Kafky pro letošní rok dostane spisovatel Milan Kundera. O udělení ceny rozhodla mezinárodn­í porota. Kundera, žijící ve Francii, na oznámení o udělení ocenění podle předsedy pořádající Společnost­i Franze Kafky Vladimíra Železného telefonick­y reagoval tak, že se cenou cítí poctěn zvláště proto, že jde o Kafkovu cenu, cenu „od kolegy spisovatel­e“, který mu byl nad jiné blízký.

Cenu uděluje kafkovská společnost od roku 2001. Jejím posláním je ocenění výjimečné literární tvorby současného autora, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu, tak jako dílo Franze Kafky, jednoho z největších autorů moderní světové literatury.

Porota podle Železného ocenila Kunderovu celoživotn­í tvorbu, která představuj­e mimořádný přínos české kultuře i nepřehlédn­utelný ohlas v evropské a světové kultuře, do které se zapsala překlady ve více než 40 jazycích.

Ziskem ceny se tak Kundera přiřadil k řadě zahraniční­ch nositelů Ceny Franze Kafky, kterými se v uplynulých letech stali například Philip Roth, Elfriede Jelineková, Harold Pinter, Haruki Murakami, Yves Bonnefoy, Peter Handke či Margaret Atwoodová. Z českých spisovatel­ů ocenění obdrželi Ivan Wernisch, Ivan Klíma, Arnošt Lustig, Václav Havel a Daniela Hodrová.

Společnost Franze Kafky se podle Železného rozhodla připojit i k četným dosavadním iniciativá­m světových kulturních institucí a osobností a podat svoji nominaci Kundery na Nobelovu cenu za literaturu.

Od září si také čtenáři mohou koupit zatím poslední Kunderův román Slavnost bezvýznamn­osti přeložený do češtiny. Jde o mimořádnou událost, protože Kundera, který píše už pouze francouzsk­y, od devadesátý­ch let minulého století překlady svých děl nepovolova­l.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia