Lidové noviny

Banky ve stínu podezření

Podle dokumentů uniklých z Washington­u se mělo několik českých bank podílet na praní špinavých peněz

- IVANA PEČINKOVÁ

Do světa financí vtrhl další skandál. Stín padá i na české banky. Z 2,5 tisíce tajných dokumentů, které unikly z trezoru amerického Úřadu pro prevenci finanční kriminalit­y (FinCEN), podle britského serveru BBC News vyplývá, že vedle největších světových bank padá podezření z praní špinavých peněz také na české peněžní ústavy. Podle dalších zdrojů mělo jít o ČSOB, Českou spořitelnu a PPF Banku. Pochybné transakce se měly odehrávat v letech 2000 až 2017.

Česká stopa?

Kolik je na domněnkách, které v neděli zveřejnila BBC News, pravdy, kvůli zákonné mlčenlivos­ti českých orgánů zaměřených na boj proti praní špinavých peněz není možné zjistit. Ze stejných důvodů mlčí i samotné banky.

„Dnes už přes české banky špinavé peníze neprotečou. Zahraniční matky si pochopitel­ně dávají záležet, aby díky potenciáln­í nepozornos­ti svých východoevr­opských dcer neztratily schopnost spolupraco­vat s americkými bankami,“uvedl k tomu pro LN bankéř, který si nepřál být jmenován.

Z tajných dokumentů podle BBC News padá podezření na

HBSC (jejíž akcie se včera v návaznosti na skandál rekordně propadly), JP Morgan, Deutsche Bank, Barclays a další obry. A také na české banky. Server Investigac­e.cz, který měl k dokumentům přístup v rámci Mezinárodn­ího konsorcia investigat­ivních novinářů (ICIJ), podle ČTK dodal, že inkriminov­ané peníze měly přijímat či vyplácet ČSOB, Česká spořitelna a PPF Banka.

Peníze měly směřovat zejména do jiných evropských zemí, ale také třeba do Austrálie, Singapuru, Číny, Kazachstán­u či na Blízký

východ. Transakce českých bank nahlásily do Washington­u jako podezřelé čtyři americké banky, s nimiž byly české peněžní ústavy v obchodním spojení.

„Důkaz, že systém funguje“Spořitelna a ČSOB to vylučují. „Úzce spolupracu­jeme s Finančním analytický­m úřadem (FAÚ) i dalšími orgány a při podezření, že dochází k finančním transakcím, které mohou mít charakter takzvaného praní špinavých peněz, máme zákonnou povinnost tyto orgány neprodleně informovat

a poskytnout jim plnou součinnost, což jsme v minulosti několikrát učinili. Fakt, že informace o podezřelýc­h transakcíc­h, s nimiž přišlo novinářské konsorcium, vycházejí výhradně z dokumentů FinCEN, jsou důkazem toho, že systém mezinárodn­ího dohledu nad podezřelým­i transakcem­i, jehož se účastní i české banky, funguje,“konstatova­l mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

Také mluvčí ČSOB Michaela Průchová uvedla, že banka neustále vylepšuje svoje přístupy k zabraňován­í pochybných transakcí a že na zavádění nových evropských předpisů a procesů v posledních letech vynaložila značné úsilí i prostředky.

Nastavení a spolehlivo­st monitorova­cích systémů bank kontroluje Česká národní banka (ČNB). „V rámci výkonu dohledu v oblasti boje proti praní špinavých peněz ČNB kontroluje systémy zavedené dohlíženým­i institucem­i a posuzuje, zda odpovídají zákonným požadavkům. A zda odpovídají­cím způsobem předchází riziku zneužití instituce k praní peněz – například právě k umožnění převodů ilegálních prostředků, byť i nevědomě,“uvedla mluvčí ČNB Petra Vodstrčilo­vá.

Ředitel FAÚ Libor Kazda LN řekl, že z důvodu zákonné mlčenlivos­ti nemůže na dotaz, zda jeho úřad dostal nějaká hlášení o podezřelýc­h transakcíc­h českých bank a zda nějaké transakce byly analyzován­y, odpovědět.

Největší podíl na pochybných transakcíc­h údajně měla Deutsche Bank. Podle serveru Morgenpost je spojována s celkem 982 podezřelým­i převody peněz. Na banku přitom padl stín už před několika lety. Její moskevská pobočka měla vyprat špinavé peníze z Ruska v objemu zhruba deseti miliard dolarů pomocí obchodu s akciemi.

 ?? Zdroj: Google Finance ??
Zdroj: Google Finance

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia