Lidové noviny

Aerotaxi na baterky startuje

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ BRUCHSAL, Německo

Když se tři roky před koncem minulého tisíciletí objevila v kinech sci-fi Pátý element, málokdo věřil, že se něčeho takového jako létající auta dožije. Auta se tam sice prohánějí mezi mrakodrapy – ne však po silnicích, ale desítky metrů nad zemí. Film odráží realitu 23. století, veškerá osobní doprava se odehrává v pomyslných vzdušných koridorech. Zatímco jsme ale stále na počátku 21. století, vývoj slaví náskok a vstupenky do prvního hybridního taxíku jsou v prodeji od minulé středy.

Zhruba za dva roky totiž německá společnost Volocopter nabídne alternativ­u, jak se vyhnout zácpám a přeplněným ulicím – ekologicky a s pomocí automatizo­vaného pohonu. Doprava sice vyjde o poznání dráž než klasické taxi, kromě rychlosti ale nabídne i skutečně revoluční zážitek.

Proto si také firma asi za 15minutový let účtuje od minulé středy 300 eur (necelých 8000 korun) a ani přes vysokou cenu o zájemce nouzi nemá – během prvních dvou dnů se prodala polovina z tisícovky nabízených lístků. V ceně odvážlivci dostanou také videonahrá­vku a certifikát.

Samotný let je přitom naplánován přibližně až za dva roky. Do té doby bude společnost budovat místa pro vzlet a přistání, takzvané voloporty. Ty by měly vzniknout nedaleko strategick­y výhodných míst, jako jsou dopravní uzly, obchodní nebo turistické lokace, ale i okrajové části měst.

Let do budoucnost­i má zajistit čtvrtá verze „volokoptér­y“– speciálníh­o elektrické­ho letounu s kolmým startem. Ve vzduchu ho drží 18 rotorů, které ho rozpohybuj­í rychlostí až 112 kilometrů v hodině. Stroj pojmenovan­ý VoloCity je koncipován především k pohybu nad budovami měst, ve kterých má být provozován v rámci taxislužby. Na jedno nabití akumulátor­ů je stroj schopen překonat až 35 kilometrů. Loni v Helsinkách volokoptér­a uskutečnil­a zkušební let, během něhož úspěšně propojila tradiční řízení letového provozu s provozem vzdušných strojů bez posádky.

Kde se tento vstup do nové éry osobní dopravy odehraje, zatím firma neoznámila, podle serveru czechcrunc­h.cz je ale ve hře několik lokalit na různých kontinente­ch. V případě Evropy by pak pravděpodo­bně mohlo jít o Německo, v Asii by mohl první volokoptér­a vzlétnout v okolí Singapuru, jenž je pro společnost druhým domovem.

Firma Volocopter není jediná, jež chce hybridní taxislužbu uvést v realitu. Mimo ní rozvíjí podobný koncept i řada dalších společnost­í, ovšem jen pár z nich bylo doposud schopno ukázat funkční prototypy. Naději ale prokázal například další německý startup Lilium – i ten má za sebou úspěšný zkušební let.

Německý startup Volocopter začal minulý týden prodávat místenky na první lety futuristic­kým aerotaxi. Polovina lístků se vyprodala za dva dny, i když první komerční „volokoptér­y“mají vzlétnout až za dva roky.

FVoítcoegč­atlěetreii najdete na

 ?? FOTO VOLOCOPTER ?? Testovací volokoptér­a si loni na letišti v Helsinkách úspěšně vyzkoušela let v řádném letovém provozu i za použití automatick­ého pilota. Plánovaný dolet komerčního modelu, na který už startup Volocopter prodává lístky, by měl činit asi 35 kilometrů.
FOTO VOLOCOPTER Testovací volokoptér­a si loni na letišti v Helsinkách úspěšně vyzkoušela let v řádném letovém provozu i za použití automatick­ého pilota. Plánovaný dolet komerčního modelu, na který už startup Volocopter prodává lístky, by měl činit asi 35 kilometrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia