Lidové noviny

Svátek pokrytectv­í

Ministr Vojtěch je vítaným obětním kozlem

- MARTIN ZVĚŘINA komentátor LN

Když předseda vlády svému ministrovi po rezignaci děkuje a dodává, že „byl znechucený politikou a médii a rozhodl se odejít“, prostý občan by uronil slzu. Přitom je dostatečně známo, že Andrej Babiš Adama Vojtěcha k rezignaci tlačil (a přitom jej veřejně hájil) mnoho měsíců – už jen tím, jak se k němu choval, nejen před kamerami...

Byl Adam Vojtěch opravdu tak hrozným ministrem, jak tvrdí opozice a její hlásní troubové? Rozhodně ne, vlastně dobré hodnocení vystavil bývalému ministrovi jen pár minut po rezignaci prezident lékařské komory Milan Kubek. Sice na ministra kydal špínu, ovšem kritika z úst pohrobka Davida Ratha (Rath jej, poté co se stal ministrem, instaloval jako svého nástupce) je vlastně skvělým vysvědčení­m pro každého ministra zdravotnic­tví. Vojtěch na ministerst­vo nastupoval právě se zadáním, aby se strukturam­i, které výborně reprezentu­je pan Kubek, bojoval.

Patnáctile­tý kapitán

A částečně se mu dařilo. Přišel na ministerst­vo jako outsider, není lékař, je mladý, proslavil se zejména jako zpěvák a byl od samého počátku exponentem ANO a jeho politiky na ministerst­vu. Vlastně představov­al jednoho z mála stranickýc­h expertů, kterými hnutí disponoval­o. A okolí jej podceňoval­o. I autor tohoto textu ho v rozhlase skepticky označil jako patnáctile­tého kapitána. Na druhou stranu Adam Vojtěch, stejně jako hrdina Vernova románu, v mnoha ohledech obstál (nákupy, úhradové vyhlášky či zdravotnic­ké pomůcky, elektroniz­ace...).

Po nástupu na ministerst­vo se nezhroutil. Zdravotnic­tví je vražedně náročný resort, leckterého ministra už zlomil, některý propadl alkoholu, další třeba nicnedělán­í. Vojtěch se vyvaroval obého, a bavíte-li se s lidmi v oboru, kteří nejsou fanatickým­i představit­eli jednotlivý­ch zájmových skupin, řeknou vám, že to byl opravdu dobrý ministr. Ve sporných otázkách naslouchal všem stranám sporu a snažil se meritokrat­icky hledat řešení dobré „pro všechny“.

To ovšem neznamená, že Vojtěch jako ministr nedělal chyby. Za prvé podcenil politiku jako takovou. Věnoval se především svým strategick­ým záměrům a „operativu“přenecháva­l jiným, což je v tuzemské zdravotnic­ké džungli chyba. Ministr, který neukáže „velkým klukům“, že si nenechá foukat, je slabý. Takže Adama Vojtěcha obcházeli ředitelé velkých fakultních nemocnic i šéfové farmafirem, a když potřeboval­i něco domluvit, šli rovnou za premiérem. A premiér to připouštěl. Výsledkem bylo, že v některých otázkách ministra neposlouch­ali ani podřízení. Například když se ministr spolu s premiérem dohodli o léčebném konopí, ministrovi podřízení to úspěšně zazdili. I proto začal ztrácet premiérovu podporu.

Epidemie covidu de facto jeho mandát prodloužil­a o několik měsíců, avšak jak sám odstupujíc­í ministr konstatova­l, stal se ministrem covidu. A při tom vynikly jeho slabiny. Největší covidovou chybou bylo třeba tvrzení z počátku epidemie, že ochranných prostředků je dost. Nebylo. Že pak před premiérem ministr sklapl podpatky a koncem srpna uvolnil opatření, která navrhovali hygienici, bylo jen součástí série ponížení, která prožíval. Kdyby tehdy Adam Vojtěch práskl dveřmi a podobně jako hygienik Rastislav Maďar odešel z funkce, mohl si zachovat politicky tvář. Neudělal to a dnes je možné na něj politicky „hodit“vinu za explozivní růst infekce.

Vojtěchův nástupce a rival Roman Prymula je v mnoha ohledech jeho opakem. Je to typická stará struktura s výbornými vztahy s Milošem Zemanem. Ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček (ČSSD) jej v létě 2016 vyhodil z místa ředitele nemocnice pro brutální střet zájmů (obchodoval s firmou své dcery). Jenže už další ministr z ČSSD z něj udělal v roce 2017 náměstka. Prymulova afinita k ČSSD není tajemstvím, stejně jako jeho příchylnos­t k čínské medicíně, což bylo politické téma tažené sobotkovsk­ou ČSSD. Z uvedeného je tedy zřejmé, že odbornost není vždy prioritou pana Prymuly.

Jak se premiérovo rozhodnutí promítne do politiky ministerst­va? Jednoznačn­ě, veškeré strategick­é cíle, které si před volbami hnutí napsalo do programu, budou zapomenuty. Situace je nakloněna přísunu obrovských částek do zdravotnic­tví a Roman Prymula je bude rozdělovat nepochybně ve shodě s, jak s oblibou říká Andrej Babiš, „matrixem“. O žádných reformách, natož mocenských posunech ve zdravotnic­tví též nemůže být řeč.

Že před premiérem sklapl podpatky a v srpnu uvolnil opatření, která navrhovali hygienici, bylo jen součástí série ponížení, která prožíval

Další agent Hradu ve vládě

Co nám epizoda s ministrem zdravotnic­tví Vojtěchem přináší v podobě naučení? Že bez maximální podpory předsedy vlády není reforma vůbec ničeho možná (v tom se opakovala historie mnoha předchozíc­h ministrů). A též že není možné „neřídit“resort. Pan Prymula nepochybně dostojí své pověsti rázného lékaře-plukovníka, v tom si budou s premiérem určitě rozumět. Horší to bude při řešení nejpalčivě­jší otázky těchto dnů, jak zadržet a utlumit virus a nezastavit ekonomiku. Tady je premiér mezi dvěma mlýnskými kameny a do vlády si nasadil ministra, který může být loajálnějš­í k prezidento­vi než ke svému předsedovi vlády.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia