Lidové noviny

Kdo je tady expert

Proč o covidu tvrdí nesmysly i doktoři a vědci

- Marek Hudema

Když je něco příliš složité nebo nemáme čas si o tom zjišťovat podrobnost­i, je nejlepší dát na experty. Všichni to tak děláme u spousty věcí, ať jde o opravu či výběr auta, nebo o léčbu bolavého břicha. S novým koronavire­m jako by to ale neplatilo. Všude jsou hromady expertů, ale každý říká něco jiného. Co se to stalo?

Část expertů vystupujíc­ích v médiích nejsou odborníci, i když to tak podle jejich titulů vypadá. Například populární doktor Roman Šmucler, prohlašují­cí, aniž by to bylo jednoznačn­ě dokázáno, že nakažení mladí svou imunitou zastaví epidemii a že před epidemií chrání jen promoření, je zubař, nikoliv virolog či epidemiolo­g. Lékař Lukáš Pollert, který sdílí na sociálních sítích tvrzení jiného doktora, Jana Hnízdila, že testováním na nový koronaviru­s se ze zdravých lidí vyrábějí pacienti a že nadměrná dezinfekce vede k infekci, není odborník na infekce, ale kardioanes­teziolog. Hnízdil je rehabilita­ční lékař. Zkrátka není doktor jako doktor a auto také nenechávám­e opravovat mechanikem obráběcích strojů, i když je stejně jako automechan­ik taky mechanik.

Ovšem nevědecká tvrzení a nesmysly slyšíme i od lidí, kteří se epidemiemi a viry profesioná­lně zabývají. Virolog Jiří Beran třeba tvrdil, že je u nás vysoká promořenos­t koronavire­m, a to s odvoláním na studii, která neexistova­la. Šéf Ústavu zdravotnic­kých informací Ladislav Dušek nedávno prohlásil, že před černým scénářem Ameriky nás uchránilo zdravotní pojištění a už není potřeba koronaviru věnovat velkou pozornost. A vakcinolog a nový ministr zdravotnic­tví Roman Prymula proslul nevědeckým fantazírov­áním o tom, že jsme ze třetiny Germáni, takže jsme vůči koronaviru velmi odolní. Jak je to možné? I skuteční odborníci jsou v zajetí svých přání, a díky svému vzdělání si na rozdíl od laiků dokonce dokážou vymyslet hodnověrně znějící teorie, proč je jejich představa správná.

Komu tedy věřit? Stejně jako u výběru aut nebo léčby jiných nemocí těm, kdo dlouhodobě nelžou a přinášejí důkazy svých tvrzení. Zároveň musí jít o lidi, kteří jsou schopni přiznat, že nevědí vše a že něco je nejisté. Naše poznání nového koronaviru i vývoje epidemie je totiž stále ještě dost omezené a mění se. Přiznání omezených znalostí a otevřená mysl, nikoliv tituly či funkce jsou totiž znakem skutečné snahy o poznání reality, a tedy i skutečného experta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia