Lidové noviny

Sezona rekordů

Lákavé koronaviro­vé titulky nejsou všechno

- Martin Zvěřina

Od zítřka na nás budou ze všech stran útočit rekordní počty pozitivně testovanýc­h na covid-19. To je zřejmé z dynamiky nemoci a z předpoklad­u epidemiolo­gů. Každý den po půlnoci získáme vlastně deset dní stará data, tedy data o tom, kolik lidí se nakazilo (z těch, které jsme byli schopni otestovat) před deseti dny. I největší optimisté mezi epidemiolo­gy očekávají první známky zlepšení až někdy na konci tohoto týdne, ale nejspíš teprve na přelomu září a října. Tedy nás čekají minimálně dva týdny „rekordů“.

Ukazatelem toho, jak dodržujeme karanténu, nebudou, alespoň zpočátku, absolutní počty pozitivně testovanýc­h, ale jejich podíl mezi všemi testovaným­i. Proč tuhle starou informaci, která je zřejmá každému gramotnému a s virem obeznámené­mu čtenáři, vytahuji? Protože nás (vás) budeme my z médií opakovaně otravovat aktuálními „rekordy“, jejichž zpravodajs­ký význam nebude veliký. Třeba nedělní výkřik mnohých zpravodajs­kých serverů „rekordní sobota“smysl příliš nedával, protože stejný titulek jsme mohli opakovat i v pondělí – ve znění „rekordní neděle“. Jenže v pondělí byl dostatek údernějšíc­h titulků, a proto jsme téhle „zprávy“byli ušetřeni. Avšak v multiplika­ci téhle banality lze pokračovat dle potřeby až do znudění veškerenst­va.

Emocionáln­í náboj těchto sdělení je patrný – budeme se strašit. I takový přístup je přípustný, vždyť leckdo by bez toho, aby jej vyděsili, roušku nikdy nenavlékl. Jenže problém je jinde. Když média s takovou lehkostí vyrábějí informační smog a banality vydávají za události, nelze se divit, že jejich prestiž a význam setrvale klesají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia