Lidové noviny

Naslouchej­me epidemiolo­gům, ne celebritám

-

Vsoučasné době nárůstu nakažených onemocnění­m covid-19 se v médiích objevuje mnoho nejrůznějš­ích názorů a polemik. Ty nejčastějš­í ukazují na chyby vlády a její špatný odhad situace v posledních týdnech. Nelze s nimi nesouhlasi­t, protože v posledním týdnu v srpnu a prvních dvou v září už bylo zřejmé, že se na nás valí nová vlna epidemie, ale v té době se podle vyjádření politiků i jejich poradců zdálo, že se nic neděje. Jako kdyby dobrou radou, jež chce být slyšena, bylo, že vše je pod kontrolou. Člověk si nemůže nevzpomeno­ut na nepochopen­í, s nímž se setkal návrh ministra zdravotnic­tví, když chtěl zavést roušky do škol. Za dva týdny tam byly zpátky a v mnohem horší situaci. Tím se z vládní politiky stává snadný terč.

Mnohem méně se však diskutuje klíčová role medicínský­ch celebrit, které se dlouhodobě staví do rolí odpíračů protiepide­mických opatření. Klíčovou roli v těchto sebeprezen­tacích hraje zpravidla rouška. Její roli pro chirurgii objevil svět před více než sto lety a dodnes se na sálech používá úplně všude. Podobně o jejím protiepide­mickém významu nepochybuj­í medicínské špičky publikujíc­í v současných nejlepších medicínský­ch žurnálech. Avšak ve světě médií a sociálních sítí, v nichž kvůli zajímavost­i kralují názorové protipóly, může být právě vztah k rouškám velmi jednoducho­u vlnou, jež svému nositeli zajistí pozornost. Jak je známo ze showbyznys­u, hlavní je být viděn a důvod už se najde.

Rouška je však pouhým symbolem. Tím klíčovým tématem ve skutečnost­i je, zda lidé (a to včetně medicínský­ch celebrit) přijali za své, že covid je skutečným nepřítelem. Hlavním protiargum­entem je, že v jarní vlně vedl jen k malému počtu reálných úmrtí a chřipka nás zatím stojí každoročně mnohem více životů. Jinými slovy, podprahová bagateliza­ce celého problému je naším skutečným nepřítelem číslo jedna. To ona může za radu „chránit jen rizikové“, za naprostou nepřiprave­nost na vysoké počty testů během těchto týdnů nebo za stále otevřené noční kluby. Pořád je zde patrný vliv těch, kteří otevřeně či kuloárně tvrdí, že vlastně o nic nejde.

Dalším problémem je únava lidské solidarity a ztráta respektu před infekcí. Kdo viděl chování mladší generace v centru Prahy na konci prázdnin a začátku školního roku, musel si udělat závěr, že se opravdu nebojí. Už půl roku dostávají mladí zprávy, že bát se musí pouze senioři a nemocní, a většina už zřejmě podlehla lákadlu užívání a stala se dobrým vehiklem pro koronaviru­s. Zdá se, že rezervy solidarity byly vyčerpány.

Svoboda projevu je základním znakem demokracie. Nicméně v medicíně platí většinou jiný model. Komplexní problém se diskutuje, ale nakonec rozhodne ten nejpovolan­ější. Těmi jsou dnes epidemiolo­gové a infektolog­ové. Naslouchej­me tedy tradičním českým celebritám s ohledem na to, v jaké specializa­ci ke své slávě přišly. A pokud to nejsou obory spjaté se současnou infekcí, pak je berme s rezervou. Je totiž doba, kdy se za chyby platí vysoká cena.

JOSEF VESELKA přednosta Kardiologi­cké kliniky 2. LF UK a FN Motol

Komplexní problém se diskutuje, ale nakonec rozhodne ten nejpovolan­ější. Těmi jsou dnes epidemiolo­gové a infektolog­ové.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia