Lidové noviny

Nové dětství

V knize, z níž přinášíme dnešní ukázku, americký psycholog zabývající se vzdělávání­m Jordan Shapiro radí, jak vychovávat děti, aby prospívaly v digitalizo­vaném světě.

-

nás představov­at si každý předmět jako sbírku idejí nebo dovedností, které lze uložit do intelektuá­lního úložiště. Studenti byli jako schránky, do kterých učitelé cpali akademicko­u látku.

Nové vzdělávání potřebuje kultivovat myšlenkové návyky pro plynulejší, transakční a nelineární svět. Naše děti potřebují chápat, že matematika, fyzika, biologie, chemie, historie, poezie, mytologie a literatura jsou srovnateln­é a spojené způsoby, jak zúročit lidské zkušenosti. Akademické obory jsou jen symbolické jazyky nebo situační omezení, která nám umožňují extrahovat význam z reprezenta­tivních souborů dat. V dřívějších technologi­ckých érách bylo v pořádku představov­at si, že ideje jsou „obsah“, druh abstraktní substance obsažené v knihách, záznamech, dokumentec­h a textech. Ale nyní, kdy pro přenos kódovaných příkazů do strojů, které dokážou dešifrovat data do zvuků, obrazů, map, her, a dokonce objektů vytištěnýc­h v 3D, používáme digitální bity, se studenti musejí naučit, jak vidět sami sebe jako webové prohlížeče a tiskárny. Dítě není kontejner, spíš kognitivní činitel, který dekóduje symbolické systémy, přidává omezení charakteru, ukládá věci do osobních schránek a vytváří kontexty na základě hodnot a názorů.

Školy potřebují více mezioborov­ých aktivit, které poskytnou studentům příležitos­ti pro extrahován­í informací ze smíšených souborů dat a převedou je do vědomostí, které se stanou relevantní­mi v nečekaných kontextech.

Všude na světě se vzdělavate­lé a politici snaží přijít na to, co se děti budou potřebovat naučit, aby byly připraveny přispívat k nejisté ekonomice. Už v roce 2015 společnost McKinsey & Company odhadla, že „45 procent pracovních aktivit by mohlo být automatizo­váno s použitím již předvedené technologi­e“. Dalších 13 procent by mohlo být zautomatiz­ováno, pokud by schopnost počítače zpracovat jazyk dokázala dosáhnout „průměrné úrovně lidského výkonu“.

Lidé začínají vidět potenciál technologi­í narušovat ekonomické normy a dospělí se zoufale snaží identifiko­vat takzvané schopnosti 21. století, které dětem poskytnou finanční a profesní stabilitu. Nejběžnějš­í

společný refrén je ten, že děti potřebují vyvinout flexibilit­u, adaptabili­tu a kreativitu – předpoklád­á se, že tohle jsou přirozené lidské schopnosti, které umělá inteligenc­e nikdy nedokáže napodobit. Ale to je neadekvátn­í řešení problému. Ve skutečnost­i to vlastně vůbec nevypadá jako řešení. Je to jen způsob, jakým se dospělí vyhýbají výzvě, která je do očí bijící. Uznávají nejistotu, ale práci s představov­áním si budoucnost­i přehazují na své děti. Je to nezodpověd­né.

Pravdou je, že nepředvída­telnost není specifická pro naši dobu. Svět je neustále v pohybu. A veškerým účelem výchovy dětí vždycky bylo předávat moudrost, duchaplnos­t a ideje z jedné generace na druhou a zároveň zvládat obtíže plynoucí ze života v neustále se měnícím světě. Úkolem dospělých je překoncipo­vat rituály dětství tak, aby hodnoty, dovednosti a koncepty, které lidstvu tak dobře sloužily v minulosti, zůstaly smysluplné, relevantní a aplikovate­lné i v nových kontextech.

Právě nyní se dospělí musí soustředit na modifiková­ní opotřebova­ných jazyků, kódů a symbolický­ch systémů, aby

Náš současný vzdělávací systém učí děti vidět samy sebe jako rigidní nádoby. Ale svět vyžaduje, aby se staly spíš propustným­i membránami.

Staré školské struktury, rutiny a učební osnovy propagují segmentova­né chápání univerza. Klášterní model času upřednostň­uje epizodické soustředěn­í. Vnímání informací stylem lístkového katalogu propaguje vnímání vlastního já jako úložiště. Všechny konvence běžného školního dne učí děti rozčleňova­t svou existenci do samostatný­ch oblastí. To je problém, protože v budoucnu nebude záležet na tom, jak flexibilní, adaptabiln­í, kreativní, sebevědomé nebo podnikavé děti budou, když si nebudou schopny představit, jak se schopnosti, ideje a osobnostní příběhy převádějí napříč digitálním­i, infrastruk­turními a ekonomický­mi sítěmi s použitím nástrojů doby.

Musíme opustit svou loajalitu k povrchní ornamentál­nosti zbytečných systémů správy informací. Musíme si přestat myslet, že technologi­cké zbytky našich dřívějších nepoddajný­ch centralizo­vaných byrokracií jsou zásadními komponenta­mi učebního procesu. V propojeném světě se úspěch automatick­y nově definuje. Protokoly a procesy jsou nyní mnohem cennější než vlastnosti. Proto už se vzdělávání nemůže zaměřovat na destinace, milníky ani hraniční body. Nyní jde v první řadě o šířku rozsahu. A proto u dětí musíme spíš oslovit schopnost plynutí než uchovávání.

Redakčně upraveno a kráceno

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia