Lidové noviny

Česká vakcína už čeká na první testy

Experti z IKEM mají prototyp očkovací látky proti covidu. Další vývoj je v rukou ministra Prymuly

- ISTVÁN LÉKO MAGDALÉNA LANGOVÁ

Když začátkem května ministr zdravotnic­tví ohlásil, že na vývoji vakcíny proti covidu-19 začne pracovat i český stát, zpráva u mnoha tuzemských expertů vyvolala značnou skepsi. Výhrady se daly shrnout do jedné věty: Nemáte na to. Po čtyřech měsících práce je však na stole první výsledek – prototyp české vakcíny.

„Minulý pátek, 18. září, předali ředitelé úkolovanýc­h organizací ministrovi zdravotnic­tví Adamu Vojtěchovi zprávu o úspěšném ukončení první etapy vývoje. Jedná se o prototyp vakcíny, připravený v pilotním projektu – na hlodavcích. V rámci sledování bezpečný, s imunitní reakcí. V České republice není již mnoho osob, které se podílely rutinně na vývoji a výrobě vakcín. V našem týmu takoví odborníci samozřejmě jsou a všechny dotazy okolo našeho vývoje jsou s nimi konzultová­ny,“sdělila LN přednostka Pracoviště preventivn­í kardiologi­e v Institutu

klinické a experiment­ální medicíny (IKEM), profesorka Věra Adámková, která byla v květnu pověřena řízením společného výzkumu Státního zdravotníh­o ústavu a Ústavu hematologi­e a krevní transfuze IKEM.

„Ve světě existuje přísné embargo na znalosti, proto je potřeba hledat i vlastní cestu k vakcíně. Nyní je na rozhodnutí ministerst­va zdravotnic­tví, zda se bude ve vývoji dále pokračovat, či nikoli. Další fází je klasická klinická studie, kterou je třeba vyčíslit, což jsme orientačně provedli. Musí být k dispozici stabilní tým zaměstnanc­ů, protože další práci už nejde provádět z entuziazmu jako fázi, kterou jsme právě ukončili. Je to prototyp, který je připraven k dalšímu procesu, nikoli finální vakcína. Tu ještě nikdo nemá,“dodává Adámková, která je i poslankyní za hnutí ANO a je známo, že s ministrem Vojtěchem nebyla v mnoha otázkách ve shodě.

Zprávu o prototypu Vojtěch dostal ironií osudu do ruky v den, kdy se rozhodl podat demisi.

O dalším vývoji bude rozhodovat nový šéf resortu Roman Prymula.

„Pan ministr se nyní seznámí se závěry první fáze výzkumu, poté budou předloženy k posouzení expertům z odborné společnost­i a až následně bude rozhodnuto o dalším postupu,“reagovalo ministerst­vo zdravotnic­tví.

Odcházejíc­í ministr Vojtěch nezastíral vůči hledání české vakcíny skepsi, ale prý se mu nechtělo dávat nápadu ihned červenou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia