Lidové noviny

Nový ministr, nové restrikce

Ministerst­vo zdravotnic­tví včera dostalo nového šéfa – epidemiolo­ga Romana Prymulu. Spolu s ním přijde například dřívější zavíračka. Roman Prymula (56)

- ELIŠKA NOVÁ

Trudomysln­osti se obávali už Cimrmani, když dobývali severní pól. Znalci vědí, že nejlépe proti ní zabírá píseň. Ovšem vypadá to, že Češi si ji opět budou vychutnáva­t doma a nejlépe sami. Přitom už podzim, zdá se, bude tak trochu trudomysln­ý.

Nový ministr zdravotnic­tví Roman Prymula včera při svém nástupu do funkce uvedl, že situace při současné epidemii není příznivá. Stát tak přistoupí k novým opatřením, která by ji měla zpomalit.

Mezi prvními apeloval Prymula na ředitele škol, aby zvážili, zda nevyhlásit v pátek ředitelské volno. Žáci a studenti by tak doma zůstali rovnou čtyři dny, protože by se přičetl pondělní státní svátek. „Mohlo by to pomoct utlumit nárůst a přenos viru v populaci,“uvedl ministr.

Už to se ale neobešlo bez kritiky. Zástupci škol se domnívají, že takové rozhodnutí by mělo být centrální. „Pokud se pan ministr domnívá, že podobná aktivita může pomoct utlumit krizi, tak je plně v jeho kompetenci, aby se domluvil s hygienou a školy uzavřel,“míní předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček.

Prymula včera uvedl, že zavírání škol je opatření, které patří k těm nejcitlivě­jším. Minimálně první stupeň základních škol by měl zůstat otevřený. I tak by měli rodiče zůstat ostražití, ministr připustil, že i na to by mohlo dojít, pokud se epidemie nebude vyvíjet dobře a nakažení budou razantně přibývat. „V regionech, ve kterých to bude nezbytné, budeme diskutovat o distanční výuce na druhém stupni, případně na středních školách,“upřesnil Prymula.

Stát zatím k razantním opatřením, které Česko zná z jara, přistupova­t nechce. Především kvůli ekonomice. Ovšem ani varianta nouzového stavu zatím plně vyloučená není. Státní úředníci teď budou především zkoumat, co všechno lze vyhlásit i bez toho, aby stav nouze platil. Zatím se zdá, že většinu toho, co je nyní nutné udělat. Prymula ovšem řekl, že během jednoho nebo dvou týdnů může dojít i na režim z března a dubna.

„Je jasné, že i kdyby přišlo sebetvrdší opatření, epidemii to nevyřeší. Je potřeba, aby lidé pochopili, že bez jejich spolupráce se nikam nedostanem­e, protože i když zakážeme akce venku, mohou probíhat skrytě doma. Musíme si uvědomit, že se nemáme po nějakou dobu příliš stýkat, protože tak se vir nejvíc šíří,“uvedl epidemiolo­g Prymula.

Přesto na restrikce dojde už od zítřka. Mezi prvními, koho se to dotkne, budou restaurace, hospody i bary. Přestane platit popelkovsk­é pravidlo, že spolu s půlnocí musí přijít úprk domů. Povinná zavíračka přijde od čtvrtka už v deset večer. Prymula včera večer v ČT ale naznačil, že zatím s restrikcem­i počítá jen na 14 dní.

Podle Svazu pivovarů bude toto opatření znamenat ztrátu až třicet procent tržeb. Nelibě ho nese i Asociace hotelů a restaurací, podle jejíhož prezidenta Václava Stárka jsou minimalizo­vána rizika už nyní díky zavedeným bezpečnost­ním pravidlům.

Prymula argumentuj­e tím, že u skleničky lidé ztrácejí zábrany. Za pravdu mu dává například zakladatel restaurací Ambiente Tomáš Karpíšek. „Z naší zkušenosti jsou tyto dvě hodiny opravdu rizikové. Věřím, že toto rozhodnutí zmenší pravděpodo­bnost, že se úplně zavře,“uvedl.

Nezanedbáv­ejte prevenci

Stát si vezme na paškál i hromadné akce. Výjimku dostanou jen některé kulturní události, které podle nového ministra nejsou tolik rizikové. Opět platí, že z hlediska šíření viru jsou nejnebezpe­čnější ty akce, kde se konzumuje alkohol a lidé jsou u sebe blízko.

Restrikce se nebude týkat samotných radovánek, přístup na ně ovšem bude mít omezený počet osob. Prymula předestřel, že by to mohlo být maximálně sto lidí, pokud jde o zábavu venku, padesát lidí uvnitř. Pro sportovní akce se počítá s 2000 diváků, ve

Nový ministr absolvoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové, studoval také na Vojenské lékařské akademii Jana Evangelist­y Purkyně, kde později i vyučoval. Působil zde i jako prorektor a rektor.

V Hradci Králové působil jako děkan Fakulty vojenského zdravotnic­tví Univerzity obrany.

Získal také mezinárodn­í atest v řízení nemoci na Birmingham­ské univerzitě.

Od roku 2007 je profesorem v oboru hygieny, epidemiolo­gie a preventivn­ího lékařství.

V letech 2009 až 2016 byl ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Bývalý ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík (ČSSD) ho v roce 2017 jmenoval náměstkem pro zdravotní péči, ve funkci zůstal do letošního května.

Od poloviny letošního roku byl vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví, a to až dosud, kdy vystřídal ve funkci ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO).

Je předsedou České vakcinolog­ické společnost­i, funkci ale nyní pravděpodo­bně opustí.

Má hodnost plukovníka.

Je ženatý, má dceru a syna. Prezident Miloš Zeman v dubnu uvedl, že Prymulovi za jeho činnost v době epidemie udělí

28. října nejvyšší státní vyznamenán­í, Řád bílého lva.

vnitřích prostorách je limit jen 1000 návštěvník­ů.

Největší význam má podle ministra dodržování tří r – ruce a jejich hygiena, rozestupy a roušky. Zároveň dodal, že nejde o to, že lidé by měli chránit sebe, ale především svoje rodinné příslušník­y, kteří mohou patřit k rizikovým skupinám. „Pokud bychom epidemii pustili bez kontroly, budeme mít podstatně vyšší čísla úmrtí. A to nikdo nechce,“dodal.

V příštích dnech se chce Prymula zaměřit především na to, aby byla kapacita zdravotnic­kého systému dostačujíc­í. Zároveň platí, že lidé by neměli zanedbávat prevenci, nebát se navštívit lékaře a brát na zřetel i jiné zdravotní potíže.

 ?? FOTO ČTK ?? Nového ministra zdravotnic­tví Romana Prymulu uvedl včera do úřadu premiér Andrej Babiš
FOTO ČTK Nového ministra zdravotnic­tví Romana Prymulu uvedl včera do úřadu premiér Andrej Babiš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia