Lidové noviny

Česko je riziko už i pro Němce a Nizozemce

-

Německo zřejmě dnes zařadí prakticky celé Česko mezi rizikové oblasti a bude při vstupu na své území vyžadovat test na koronaviru­s, nebo karanténu. Avizoval to český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Podle jeho náměstka Martina Smolka se omezení nejméně do 1. října nebude týkat pendlerů a pracovníků v mezinárodn­í dopravě. Dopadů opatření se obávají čeští exportéři. Vlaky a autobusy budou zatím jezdit z Česka do Německa bez omezení.

Ke stejnému kroku už včera přistoupil­o Nizozemsko. Lidé musí po příjezdu z Česka do karantény, a to i s negativním testem na covid-19.

V Německu byla dosud na rizikovém seznamu jen Praha a Středočesk­ý kraj. Označení země za rizikovou neznamená, že do ní Němci nemohou cestovat, spolková vláda a také jednotlivé německé spolkové země nicméně doporučují, aby se lidé těmto regionům pokud možno vyhnuli. Zakázány také nejsou cesty z rizikových oblastí do Německa, lidé ale musejí počítat s omezeními.

Nyní je při cestě do Německa z rizikové oblasti nezbytný negativní test na koronaviru­s, nebo karanténa a test po příjezdu. Od 1. října se ale německá pravidla změní a po příjezdu z rizikové destinace bude 14denní karanténa povinná, byť s možností jejího zkrácení. Za nerespekto­vání pravidel hrozí pokuty ve výši několika tisíc eur (desítek tisíc korun).

I po 1. říjnu by ale současné výjimky měly být zachovány. To sdělilo saské ministerst­vo zdravotnic­tví, zároveň ale nevyloučil­o jejich úpravu. Německé ministerst­vo zdravotnic­tví k tomu uvedlo, že karanténní podmínky přeshranič­ního styku jsou v pravomoci jednotlivý­ch spolkových zemích.

Česko se podle Petříčka bude snažit vyjednat, aby pravidelné testování nemuseli podstupova­t například lidé, kteří jezdí za prací do příhraničn­ích oblastí, studenti nebo ti, kdo jezdí za hranici na nákupy. Podle náměstka Martina Smolka bude výjimka z povinnosti předložit negativní test pro pendlery platit přinejmenš­ím do 1. října. Druhou výjimku pak bude mít prozatím tranzitní doprava.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia