Lidové noviny

Hádka o roušky nabírá obrátky

-

Postup Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) ve věci distribuce ochranných prostředků seniorům by podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) mohl vést k naplnění trestného činu obecného ohrožení. Strategick­é zásoby ochranných prostředků státu by podle něj mohly být znehodnoce­ny. „Pokud by se ukázalo, že se SÚKL bude snažit o znemožnění distribuce ochranných prostředků obecně obyvatelst­vu, splňuje to podle mě i rozměr obecného ohrožení. Ale to je na právnících,“řekl Hamáček v Náchodě, kde zahajoval projekt mobilní pošty.

Vláda nedávno rozhodla, že ochranné prostředky – roušky a respirátor pošle všem lidem starším 60 let. Zásilky distribuov­ala Česká pošta, ústenky byly z balení po 50 kusech rozdělován­y a vkládány do obálek po pěti. SÚKL v pondělí oznámil, že pošta porušila při rozesílání zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnic­kých prostředků. Ty lze distribuov­at jen v ochranných obalech a s informací od výrobce. Pošta musí do tří dnů přijmout nápravná opatření. Státní podnik se hájí tím, že převzal ochranné pomůcky, nikoli zdravotnic­ký materiál. Hamáček

řekl, že SÚKL neměl kompetenci k provedení kontroly, a zvažuje podání trestního oznámení na ústav kvůli šíření poplašné zprávy.

Hamáček včera řekl, že podle logiky SÚKL by Česká republika nesměla distribuov­at lidem ani zdravotník­ům nic z ochranných prostředků, které má ve strategick­ých zásobách. „Tento přístup SÚKL znamená znehodnoce­ní veškerých strategick­ých zásob České republiky,“řekl ministr.

Postup ústavu označil za nesmyslný. „Trváme na tom, že máme veškeré dokumenty v pořádku, že SÚKL není kompetentn­í ke kontrole distribuce ochranných prostředků,“řekl. Podle něho kontrolním orgánem pro tento případ je Česká obchodní inspekce (ČOI).

Inspekce ale včera sdělila, že je dozorovým orgánem pro tržní distribuci ochranných prostředků. Když stát rozeslal roušky občanům, jednalo se podle ČOI o nekomerční poskytnutí prostředků. Inspekce tak nepovažuje roušky ani respirátor­y rozeslané poštou seniorům za výrobky uváděné na trh, nad kterými by byla podle mluvčího ČOI Jiřího Fröhlicha oprávněna vykonávat dozor.

Trestní oznámení na ústav kvůli šíření poplašné zprávy podle ministra právníci připravují, zatím podáno nebylo. Česká pošta podle ministra distribuci roušek a respirátor­ů lidem nad 60 let již dokončila.

Ředitelka lékového ústavu Irena Storová včera uvedla, že chce o distribuci roušek a respirátor­ů Českou poštou co nejdříve mluvit s novým ministrem zdravotnic­tví Romanem Prymulou i premiérem Andrejem Babišem (ANO). Hamáčkovo vyjádření o trestním oznámení kvůli šíření poplašné zprávy považuje Storová za bezprecede­ntní. SÚKL je podle Storové jedinou institucí, která může určit, co je a co není zdravotnic­ký prostředek, o tom nemůže rozhodovat ministerst­vo vnitra.

SÚKL na poště provedl kontrolu, jež podle šéfky ústavu ještě neskončila. Z dílčích výsledků vyplývá, že výrobky naplňují zákonnou definici zdravotnic­kého prostředku a sami výrobci je tak označují. Nelze je proto distribuov­at při porušení originální­ho obalu nebo bez informací výrobce. Pošta by měla situaci napravit a odvrátit možná zdravotní rizika.

 ?? FOTO ČTK ?? Pět roušek, které pošta posílala v obálce, bylo vyňato z balení o 50 kusech. Respirátor zase podle SÚKL nenese správné označení shody s evropskými normami CE.
FOTO ČTK Pět roušek, které pošta posílala v obálce, bylo vyňato z balení o 50 kusech. Respirátor zase podle SÚKL nenese správné označení shody s evropskými normami CE.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia