Lidové noviny

Následky jsou jako u nejtěžší chřipky

- EVA PRESOVÁ

Přednosta plicní kliniky královéhra­decké fakultní nemocnice Vladimír Koblížek se domnívá, že následky po covidu-19 nejsou trvalé. Pacientům, kteří mají potíže s dýcháním i po dvou až třech měsících od vyléčení, ale doporučuje návštěvu plicního lékaře a vyšetření.

LN S čím mají lidé po prodělaném covidu-19 největší potíže?

Patří k nim dušnost a zadýcháván­í při námaze, kterou dříve tolerovali. Dalšími jsou ztráta aktivity a poruchy čichu.

LN Jak dlouho mohou tyto problémy trvat?

Nevíme. Jistě tři měsíce, což je doba sledování našeho souboru. Další vyšetření v rámci hradecké studie bude za šest a poté dvanáct měsíců.

LN Jak vážné jsou následky covidu-19 na zdraví lidí obecně?

Jsou srovnateln­é s nejtěžšími případy chřipky, u některých pacientů horší. Domníváme se, že většina následků nebude trvalá, nicméně nelze vyloučit, že se budou táhnout měsíce. Většina pacientů po prodělaném covidu bude v pořádku, pro menší část infikovaný­ch zajistí pneumologo­vé adekvátní vyšetřovac­í postup tak, aby omezili rizika pozdních následků.

LN Lze tyto následky srovnat s následky po onemocnění SARS a MERS?

Následky SARS-2 (covid) jsou naštěstí výrazně méně závažné. Počty nemocných jsou však bohužel významně vyšší v porovnání s předchozím­i dvěma koronaviro­vými chorobami.

LN Jsou výsledky studie z Fakultní nemocnice Hradec Králové srovnateln­é se zahraniční­mi studiemi a v čem se případně liší?

Zahraniční studie jsou zaměřeny zejména na pacienty po propuštění z nemocnice. Studie z hradecké fakultní nemocnice naopak více cílí na pacienty, kteří se s covidem léčili doma, tedy ambulantně. O to jsou její výsledky zajímavějš­í. Ukazují totiž, že i málo závažný průběh onemocnění covidem může být u některých pacientů spojen s následky, zejména v oblasti plic a dýchacích cest.

LN Co doporučuje­te pacientům po prodělaném covidu-19?

Lidem, jimž nic není – nemají příznaky –, není třeba nic doporučova­t. Osoby po prodělaném covidu, které budou pociťovat horší dech, tedy dušnost, stažení na hrudníku, pocit horšího dýchání a další, i po dvou až třech měsících od infekce, by měly navštívit plicního lékaře (pneumologa). V České republice je více než 400 ambulancí plicních lékařů. Česká pneumologi­cká a ftizeologi­cká společnost připravuje jasný návod, jak se o symptomati­cké pacienty po covidu účelně postarat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia