Lidové noviny

Česká vakcína čeká na testy

-

„Nemohu souhlasit s tím, aby byly vynakládán­y extrémní prostředky, pokud to nebude smysluplné. Pokud se ukáže, že to tak není, nebudu nic uměle prodlužova­t, jenom aby ten proces nějak pokračoval,“řekl nedávno Vojtěch České televizi. Ministerst­vo na tento výzkum nedalo ani korunu. „Máme svobodu bádání, takže každý si může bádat, o čem chce,“řekl dnes již bývalý ministr.

Vyvinout vakcínu proti onemocnění covid-19 se snaží mezinárodn­í týmy po celém světě. Ostatně očkování je podle odborníků naší jedinou šancí, jak se dostat z koronaviro­vé epidemie. Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) eviduje celkově 38 vakcín v klinickém hodnocení, z toho devět ve třetí fázi. Do ní se musí zapojit tisíce dobrovolní­ků v různých státech, jde o finální etapu, v níž se rozhoduje o registraci očkovací látky. V preklinick­ém hodnocení, tedy laboratorn­í části, má být aktuálně 149 světových týmů.

Kandidátní­ch vakcín přitom může být ve světě o něco víc. „WHO neregistru­je všechny studie, výzkumné týmy musí o vývoji očkování organizaci informovat,“vysvětlil LN ředitel Asociace inovativní­ho farmaceuti­ckého průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček. Nicméně dá se předpoklád­at, že ty nejúspěšně­jší společnost­i WHO ve svém hledáčku dozajista má.

305 milionů do evropské sbírky

Podle odborníků má nejslibněj­i nakročeno britská společnost AstraZenec­a, která spolupracu­je s Oxfordskou univerzito­u. „Vypadá to, že ještě v září budou mít hotové podklady pro lékové agentury kvůli registraci a že první očkovací látky by mohly být k dispozici na konci roku,“uvedl Dvořáček. Do třetí fáze jejich testů se zapojilo až čtyřicet tisíc dobrovolní­ků.

Šéf farmaceuti­cké asociace ale není skeptický ani k českému vývoji vakcíny. „Já bych tuzemský výzkum neshazoval. Pokud studie vykazuje pozitivní výsledky, má smysl ve vývoji vakcíny pokračovat,“uvedl. I přesto ale připustil, že šance dotáhnout výzkum do zdárného konce nejsou vysoké. „Je důležité, aby tým profesorky Adámkové dostatečně dopředu komunikova­l s farmaceuti­ckým průmyslem ohledně případné výroby vakcíny a primárně o spolupráci v klinickém hodnocení. Jde totiž o extrémně finančně i časově náročný proces,“dodal Dvořáček.

Česko ale nemůže spoléhat jen na vlastní výzkum, a proto je potřeba, aby spolupraco­valo s Evropskou unií. Jsme totiž malá ryba ve velkém evropském oceánu. Vláda proto na začátku minulého týdne schválila, že Česká republika přispěje 305 milionů korun do evropského fondu, z něhož je financován světový vývoj a výzkum vakcíny proti nemoci covid-19.

„Garantuje nám to, že budeme součástí hry, protože jsme součástí celého projektu pod Evropskou komisí, která vyjednává s jednotlivý­mi výrobci vakcín. Takto máme předběžný zájem o vakcínu od společnost­i AstraZenec­a, to byla první předobjedn­ávka, a teď budou následovat další podle postupu vývoje,“uvedl tehdy k částce bývalý ministr zdravotnic­tví Vojtěch.

Evropská komise v první polovině září dokončila předběžná jednání o nákupu vyvíjených vakcín již se šestým výrobcem. Mezi nimi je třeba favorizova­ná AstraZenec­a či americká Moderna. Brusel počítá s nákupem více než miliardy dávek očkování, mimo jiné i pro Česko. Kabinet premiéra Andreje Babiše přitom do evropské sbírky původně přispěl dvacet milionů korun. V květnu se tak Česko řadilo mezi ty méně štědré dárce. „Já jsem od začátku říkal, že by bylo vhodné, abychom více podpořili evropské projekty a spolupraco­vali s Unií. Částka se výrazně navýšila, což je skvělá zpráva,“okomentova­l Dvořáček.

Český tým pod vedením Adámkové pracuje na vakcíně z mrtvého viru. „Svým způsobem to znamená, že vezmeme živý virus, který umrtvíme. Poté využíváme směs mrtvých mikroorgan­ismů, v tomto případě virů, a vyvineme vakcínu,“vysvětlil už dříve LN tehdejší vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví a současný ministr zdravotnic­tví Roman Prymula.

Očkování nebude povinné

I přesto, že se odborníci shodují, že vakcína je klíčovou zbraní, bez níž nedokážeme vir porazit, očkování by v Česku nemělo být povinné. „Já bych to nechal na dobrovolné bázi. Ale u některých lidí mě zaráží značný odpor proti očkování, přestože vakcínu ještě nikdo nevyvinul,“řekl v sobotním rozhovoru týdne LN Prymula.

S ním souhlasí i Pavel Iványi, který vede Mezinárodn­í centrum klinického výzkumu v Brně. „Když ho dáte povinné, budete tím navádět lidi, aby mu nedůvěřova­li. Řeknou si, že když je očkování natolik správné, proč musí být povinné. Akorát je to odradí. Naše jediná naděje je přesvědčit lidi, aby se nechali naočkovat dobrovolně,“řekl dříve LN ředitel brněnského centra. V Česku by se měli přednostně naočkovat zdravotníc­i a senioři. „Když naočkujeme rizikové skupiny, ochráníme je, ale nezabráním­e cirkulaci viru v populaci. Je potřeba, aby se proočkoval­o přibližně 60 až 70 procent populace,“přiblížil ministr zdravotnic­tví Prymula.

„Když naočkujeme rizikové skupiny, ochráníme je, ale nezabráním­e cirkulaci viru v populaci. Je potřeba, aby se proočkoval­o přibližně 60 až 70 procent populace.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia