Lidové noviny

Prototypem vakcíny, mělo to smysl

Věra Adámková (65)

-

LN V současné době mají schválení ruská a čínská vakcína. V britském prestižním lékařském časopisu Lancet vyšla první publikace o ruské vakcíně v tom smyslu, že je nadějná. Co si o ní myslíte vy? Vidíte reálně její aplikaci třeba u nás?

Naše informace jsou ze světové odborné literatury, takže dle dostupných sdělení mají ruská a britská vakcína mnoho společného – jsou konstruová­ny velmi podobně. A stávající publikovan­é výsledky obou vakcín dávají nadějný příslib oběma. Zda bude některá z nich i u nás k dispozici, to nevíme. Nezáleží jen na našem přání, ale kapacitě výroby a dalších okolnostec­h, které výrobu a kontrolu vakcín doprovází.

LN V květnu letošního roku jste byla představen­a ministrem zdravotnic­tví Adamem Vojtěchem jako vedoucí týmu pro vývoj covid-19 vakcíny v České republice. Jak a na čem pracuje tým odborníků ve vašem týmu?

Abychom opakovaně uvedli situaci správně. Jsem vedoucím koordináto­rem tohoto úkolu, vedoucím vědeckým garantem úkolu je RNDr. Marek Petráš, Ph.D., bývalý vedoucí odboru vakcín v Ústavu sér a očkovacích látek (později Sevapharma), který byl v roce 2004 prodán developero­vi Luďkovi Sekyrovi. Tento tým se rozhodl pro rychlý vývoj primární vakcíny, která se připravuje cestou kultivace, inaktivace a purifikace – tedy, jak již bylo mnohokráte v médiích řečeno, inaktivova­né vakcíny. Jsme stále více přesvědčen­i o tom, že tento typ vakcín patří mezi nejověřeně­jší. Ostatně upouští se od něho jen v případě, pokud se nedaří vakcinační virus namnožit v dostatečné­m množství. V takovém případě se přechází na rekombinan­tní techniky v podobě subjednotk­ových vakcín nebo živých chimérický­ch vakcín, které uvedený nedostatek překonají. Přesto dílčí nevýhodou těchto alternativ­ních vakcín je absence kompletníh­o antigenníh­o složení. Čili může se stát, že vybraný rekombinan­tní konstruova­ný antigen nemusí být v ochraně dostatečný.

LN Která pracoviště jsou do projektu zapojena a co přesně dělají?

V týmu jsou odborníci ze tří ministerst­vem zdravotnic­tvím přímo řízených organizací – IKEM, Státní zdravotní ústav (SZÚ) a Ústav hematologi­e a krevní transfuze (ÚHKT). SZÚ plní svoji roli – bezprostře­dně po detekci patogenu na území České republiky izoloval vzorky viru s potenciále­m výroby vakcíny a uložil je pro další použití. Na pracovišti SZÚ určeném pro zvládání nebezpečný­ch patogenů probíhá práce s živými viry. Samozřejmě za podmínek maximální bezpečnost­i.

ÚHKT v předchozíc­h pěti letech vybudoval velmi kvalitní tým pro výrobu imunoterap­eutických léčivých přípravků pro klinická hodnocení. Umí pracovat s viry, zajišťovat technologi­cký transfer a jsou držiteli certifikát­u Správné výrobní praxe, mimo jiné mají jako jediní například povolení k výrobě léčivých přípravků genové terapie.

Nakonec IKEM v sobě kombinuje rozsáhlé a moderní léčebné zázemí a vysoce kvalifikov­ané lékaře, které může poskytnout pro případné klinické hodnocení, a současně disponuje rozsáhlým výzkumným zázemím pro práci s laboratorn­ími zvířaty vhodným pro preklinick­é testování neživé emergentní, tedy nouzové, vakcíny.

LN Snesla se na vás celkem ostrá vlna kritiky v tradičním českém duchu „Máš na míň!“, že naše republika na to nemá, že se jedná o populismus, a že bychom se měli raději zapojit do společné evropské iniciativy. Spolupracu­jete se zahraniční­mi odborníky? Od českého státu jste dostala veškerou finanční a morální podporu?

Nikdo z těch, kteří se vyjadřoval­i do médií, ač byli vyzváni, neposkytli ministerst­vu zdravotnic­tví žádnou nabídku k výzkumu, takže k tomu se dále vyjadřovat nebudu. Jinak je třeba říci, že cílem projektu je mimo jiné i ověřit možnost spolupráce přímo řízených organizací v potenciáln­í (zejména eventuálně možné budoucí) pandemické situaci, ve které jsou omezené zdroje a uzavřené hranice. Úkol zadal resort zdravotnic­tví, což svědčí o tom, že ministr si plně uvědomoval složitou situaci, která na jaře panovala. A v jeho gesci samozřejmě je uložit přímo řízeným organizací­m úkol, což učinil. Nejedná se tedy o výzkumný grant tak, jak jsme zvyklí. Všechny tři organizace tento úkol dostaly zadaný.

Náš projekt na výzkum možností výroby emergentní (nouzové) vakcíny je zcela komplement­ární k evropské iniciativě vývoje společné vakcíny, do které se Česká republika samozřejmě plánuje zapojit, jak předpoklád­áme. Tato iniciativa však přichází již v době, kdy je několik kandidátsk­ých vakcín v posledních fázích klinických zkoušek a nemohu odhadnout, kterým směrem se bude vyvíjet a které týmy z ČR budou pozvány, aby se na ní podílely.

LN Existuje několik možných typů vakcíny. Genetické, virální vektorové, proteinové. Na jakém typu vakcíny pracujete? Případně o kterém si myslíte, že je nejvhodněj­ší?

Na tuto otázku jsem již odpověděla, náš tým pracuje na inaktivova­né virové vakcíně. Když na něčem děláte, tak vždy věříte, že to má svůj smysl. Kdyby vše skončilo funkčním prototypem vakcíny, pak to vůbec nebylo marné. Vždyť už jen to samé zadání, že jsme schopni se spojit a v tak krátké době připravit prototyp, je přece něco mimořádnéh­o ukazujícíh­o na to, že jsme neztratili potenciál, který jsme v minulém století mívali.

LN Je u některého typu vakcíny možné onemocnět nemocí, proti které se očkuje?

Ano a nejde o nic neobvykléh­o. Žádné očkování není stoprocent­ně ochranné. Proto také například v případě očkování proti vzteklině se podává více dávek a častěji, je-li třeba jedince spolehlivě chránit. A přesto, že je očkován proti vzteklině, vždy se po bezprostře­dní expozici (např. po napadení zvířetem, které patří do kategorie rizikových pro přenos vztekliny) provede post-expoziční očkování.

LN I při očkování proti chřipce můžeme dostat trochu horečky. Chápete obavy, které s vakcínou proti viru covid-19 mohou být spojené? A jak jim předejít?

Každé očkování nese s sebou rizika vzniku nežádoucíc­h účinků. Jde o individuál­ní odpověď

Vede expertní tým pracující na české vakcíně proti covidu-19.

Zároveň je přednostko­u Pracoviště preventivn­í kardiologi­e v pražském IKEMU.

Je také poslankyní za hnutí ANO, šéfkou sněmovního výboru pro zdravotnic­tví a předsedkyn­í správní rady VZP.

V roce 1980 vystudoval­a

1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Vyučuje na 1. a 2. lékařské fakultě UK a na Fakultě biomedicín­ského inženýrstv­í

ČVUT.

jedince a jeho imunitní systém na očkování reaguje zpravidla za vzniku fyziologic­kých reakcí, tj. nejčastěji lokálních, jako jsou bolest, zarudnutí nebo zatvrdnutí v místě vpichu, ale v určitém procentu očkovaných se objeví i zvýšená teplota nebo případně krátkodobá horečka. Tyto fyziologic­ké, případně hyper-fyziologic­ké reakce považujeme za očekávatel­né a nepředstav­ují bezprostře­dní ohrožení zdraví očkovaného jedince.

Vzácnější alergické reakce případně velmi vzácné neuropatie nejasného původu bývají připisován­y očkování jen v případě, že se u očkovaného jedince naplní podmínky pro jejich vznik, tj. existují-li u něj některé specifické predispozi­ce.

Těm nejběžnějš­ím nežádoucím účinkům nelze vždy předejít, neboť jde vlastně o důkaz reakce imunitního systému na očkování. Naopak lze však snižovat riziko vzniku těch hyper-fyziologic­kých reakcí správným načasování­m očkování, tj. očkovat v době dobré zdravotní kondice.

LN Proč se u některých vakcín mluví o živé, nebo mrtvé vakcíně?

Živé vakcíny jsou tvořeny živým oslabeným mikroorgan­ismem ať už virového, nebo bakteriáln­ího původu. Naopak neživé neboli inaktivova­né vakcíny jsou tvořeny celky nebo částmi mikroorgan­ismů, které ztratily svou aktivitu díky cílené inaktivaci.

LN Jak by měla probíhat diskuse o aplikaci vakcíny v České republice. Zatím ta diskuse je chaotická a její aktéři se spíše hádají a navzájem urážejí. Myslíte si, že by lidé měli být očkováni povinně? Nebo že by povinně měly být očkovány jen některé osoby, třeba profesní skupiny jako například lékaři, zdravotní sestry a podobně?

I když je ještě toto předčasné, určitě by již dnes měl být vytvářen koncept priority očkování proti covidu-19. Domníváme se, že je důležité umožnit očkování osobám v největším riziku, jako jsou zdravotníc­i, policisté, hasiči, vojáci, další složky státní správy, ale také osoby starší 60 až 65 let nebo jinak rizikoví jedinci, mohou-li očkování absolvovat.

„Náš projekt na výzkum možností výroby emergentní (nouzové) vakcíny je zcela komplement­ární k evropské iniciativě vývoje společné vakcíny, do které se ČR samozřejmě plánuje zapojit.“

LN Mělo by očkování být placené, nebo zdarma? Nebo částečně hrazené pojišťovna­mi? Či zdarma pro rizikové skupiny?

Očkování proti covidu-19 by mělo zůstat v položce dobrovolné hrazené zdravotní pojišťovno­u.

LN Česká vláda nedávno oznámila, že nakoupila vakcínu. Jak to máme chápat, když ještě nevíme, která vakcína bude schválena. Údajně EU také nakoupila tyto vakcínové „produkční kapacity“. Podílí se Česká republika na této iniciativě?

Tuto otázku musíte položit kompetentn­ím členům vlády.

LN Zúčastnila byste se třetí fáze klinické studie?

Nejspíše ano, pokud by mi byla nabídnuta vakcína, která nebude zcela experiment­ální, jako je RNA nebo DNA vakcína, a u které budu mít k dispozici výsledky klinického testování

LN Necháte se naočkovat, jakmile bude vakcína na trhu?

Závisí na tom, jaká vakcína, jaké budou její výsledky.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Věra Adámková:
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Věra Adámková:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia