Lidové noviny

Polsku hrozí rozpad vládní pravice

- TOMÁŠ VLACH

Současná polská situace ukazuje, že položit na první pohled stabilní koalici fungující už pět let mohou i zákony upravující chov kožešinový­ch zvířat či úlevy pro úředníky v době koronaviro­vé pandemie. Za marginální­mi příčinami se podle agentury AP skrývá boj o moc, kdy se vedoucí osobnosti vládních stran snaží posílit své pozice pro chvíli, kdy začne ustupovat ze scény faktický vládce země Jaroslaw Kaczyński.

Ten řídí vládní stranu Právo a spravedlno­st (PiS), zaujímá však pouze funkci řadového poslance. Objevily se i úvahy, že by mohl vstoupit do hry opětovně jako premiér (byl jím už od července 2006 do listopadu 2007), není ale jasné, zda by ve svých 71 letech tuto v polských podmínkách náročnou funkci zvládal.

Kaczyński tak především vysedává ve varšavském sídle PiS a vede dlouhé debaty s aktéry sporu. Vše přitom právě u něj začalo, když přišel s předlohou zákona o právech zvířat. Ten zakazuje kožešinové farmy a používání zvířat na výstavách a v cirkusech. Zákon sice poslanci schválili a poslali do Senátu, 38 zákonodárc­ů z řad vládní koalice ale hlasovalo proti.

Další norma se týkala imunity úředníků, kteří porušili právní předpisy v rámci boje proti koronaviru. Pokud tak učinili pro veřejné blaho, neměli by být trestáni. Nad podobou zákona se střetli premiér Mateusz Morawiecki z PiS a ministr spravedlno­sti Zbigniew Ziobro, který stojí v čele menší koaliční strany Solidární Polsko. Námitky zazněly i od další koaliční strany Dohoda Jaroslawa Gowina. PiS nakonec byla nucena návrh zákona stáhnout.

V trojúhelní­ku moci Morawiecki – Ziobro – Gowin každý reprezentu­je odlišné politické spektrum v rámci koalice – polský premiér střed, ministr spravedlno­sti katolické radikály a šéf Dohody liberálněj­ší křídlo. A mezi nimi to skřípe už nějakou dobu.

Gowin podal v květnu demisi z postu vicepremié­ra, protože PiS odmítala odložit prezidents­ké volby původně vypsané na 10. května. Po rozmluvě s Kaczyńským dosáhl svého a volilo se nakonec na přelomu června a července.

Ziobro se do konfliktů s liberálněj­ší částí PiS dostává kvůli své soudní reformě fakticky omezující moc justice na úkor moci výkonné, stejně jako radikálním odmítáním Istanbulsk­é úmluvy proti násilí a diskrimina­ci žen a tažením proti LGBT komunitám. „Ziobrovi bylo jasně řečeno, jak má naše spolupráce v koalici vypadat. Nedržel se toho, a proto se dostal do problémů, v nichž teď je,“řekl portálu Onet.pl poslanec PiS Zbigniew Girzyński.

Rozhodnou příští dny

Situace se přitom nevyvíjí zrovna nejlépe pro všechny tři strany sporu. Premiér Morawiecki má v úmyslu vládu obměnit už delší dobu a krize se mu určitým způsobem hodí. Možností je menšinové vládnutí PiS, ta má však bez koaličních poslanců ve sněmu o 460 poslancích jen 199 mandátů. Další variantou jsou předčasné volby, které jsou v době koronaviro­vé určitým rizikem, průzkumy se ale zatím příliš nevychyluj­í od běžných hodnot – kolem 40 procent pro PiS, 25 procent pro opoziční Občanskou koalici (KO). Nově do politickéh­o soutěžení vstupuje s deseti procenty hnutí Polsko 2050 účastníka prezidents­ké volby Szymona Hołownię. Osm procent má Nová solidarita varšavskéh­o primátora Rafała Trzaskowsk­ého, který jen těsně prohrál se stávajícím prezidente­m Andrzejem Dudou.

Pravděpodo­bné ale také je, že se koalici podaří udržet – Gowinova Dohoda podle médií nikam odcházet nechce a se Ziobrem měl Kaczyński včera večer čtyřhodino­vou osobní debatu. Vedení PiS bude o osudu koalice jednat dnes, rozhodnutí by mělo padnout do pátku. V úvahu připadá i obměna vlády či koaliční smlouvy. Podle serveru Onet.pl ukážou nejbližší dny, zda skutečně vládní koalice skončí, nebo jde o poker s nátlakem na strany Ziobry a Gowina.

Vedení polské vládní strany PiS rozhoduje, jak dál – zda udrží koalici se dvěma menšími partnery, nebo bude muset jít vlastní cestou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia