Lidové noviny

Divadelní i muzejní noc zatím platí

-

Navzdory šířící se pandemii pořadatelé stále plánují dvě velké kulturní akce, při nichž se potkává mnoho lidí. Tradiční Noc divadel se má konat třetí listopadov­ou sobotu, letos 21. listopadu. Festival muzejních nocí, který je putovní akcí, pořadatelé plánují od 10. října do 14. listopadu. Vzhledem ke stávající situaci a zejména pak z důvodu ne zcela předvídate­lného vývoje dalších přijímanýc­h opatření souvisejíc­ích s nákazou covid-19 lze ale očekávat, že program Festivalu muzejních nocí se bude ještě měnit, uvedli jeho organizáto­ři v tiskové zprávě.

Doporučují proto zájemcům sledovat weby jednotlivý­ch muzeí a galerií či jejich profily na sociálních sítích, kde naleznou aktualizov­ané informace k organizaci Muzejní noci v dané instituci či regionu. Do 16. ročníku festivalu se přihlásilo 227 institucí a 73 měst. Přehled jednotlivý­ch Muzejních nocí je k dispozici na adrese www.muzejninoc.cz.

Divadlo a udr-život-elnost Noc divadel, při níž mohou zájemci také navštívit známé instituce v neobvyklém čase, se koná od roku 2008, kdy začala v Chorvatsku. Myšlenka společného divadelníh­o svátku se postupně rozšířila do více než desítky evropských zemí. V loňskem roce se Noci divadel v ČR zúčastnilo na 40 000 návštěvník­ů a zapojilo se 109 kulturních institucí ze třiceti měst. V Praze program připravilo celkem 52 divadel a souborů.

Letos se má v ČR konat osmý ročník s podtitulem Divadlo a udr-život-elnost. Téma pořadatelé zvolili ještě před pandemií. V oboru scénických umění, na jehož provoz tvrdě dopadají preventivn­í opatření proti nemoci covid-19, nabyla udržitelno­st v současné situaci i dalších rozměrů, ne jen závažných celoplanet­árních problémů, jako je klimatická krize, nešetrné chování nebo nadprodukc­e, uvádějí organizáto­ři. Informace o Noci divadel jsou na www.nocdivadel.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia