Lidové noviny

Když rajče chutná jako igelit

- PETR BUŠTA redaktor LN

Nejvíc mě zaskočila ztráta čichu a chuti. Na vše ostatní jsem byl teoreticky připraven. Lékař můj případ vyhodnotil jako průměrný covid průměrného pacienta, a urážet se proto nebudu, díky bohu. Odevzdaně jsem překlepal teploty, únavu, kašel i izolaci, jenže čtvrtý den nemoci mě vykolejila drobná příhoda: nedokázal jsem čichem potvrdit, že to sušené ve sklenici je skutečně máta. Cítil jsem něco jako pach knih.

Zneklidněn, očichal jsem nedávno usušený kopr a usoudil, že s klidným svědomím ho mohu prohlásit za cokoli od oregana po fermentova­ného slanečka. Tak úplná je to ztráta. Ovonět a olíznout lžíci dijonské hořčice znamenalo leda se utvrdit, že schopnosti mých čichově-chuťových receptorů poklesly na úroveň velryb, kterým, jak známo, čich schází docela.

Takové zjištění zprvu svádí k lehkomysln­ým úvahám, že jde o přípravu na krásný nový svět. Vzpomněl jsem si třeba, že jsem chtěl podrobněji psát, jak jeden izraelský startup ohlásil pokrok v 3D tisku masa. Pokročili hlavně, co se týká struktury a textury. Z 3D tiskáren prý už vypadávají nízké a vysoké roštěnce, svíčkové, a dokonce i křehké, prorostlé „hovězí“a` la wagyu.

K dokonalost­i chybí maličkost – a právě ta bude pro covid pacienty se senzorický­m postižením irelevantn­í. Zatím se příliš nedaří vtisknout 3D steakům autenticko­u chuť a vůni.

Když ztráta obou vjemů trvá pátý den, žerty jdou stranou. Vyhledáte si podrobnějš­í informace. Tak například časopis Americké medicínské společnost­i upozorňuje, že čichová dysfunkce způsobená napadením viry vymizí sama od sebe jen asi u dvou třetin případů. Ostatní vyžadují léčbu. Lékaři z Fakultní nemocnice v Hradci Králové uvádějí, že 28 procent pacientů, kteří prodělali covid-19, si stěžuje na ztrátu čichu ještě po třech měsících.

Anebo zjistíte, že lidem bez čichu se doporučují zvláštní bezpečnost­ní opatření: měli by používat požární a plynové hlásiče a neměli by jíst potraviny po uplynutí doby trvanlivos­ti.

Že rajče chutná jako průmyslový igelit, by se ještě pár dní dalo snést. Krom jiného ale chuť a čich spouštějí vegetativn­í reakce jako uvolňování slin, žaludečníc­h, pankreatic­kých a střevních enzymů nebo peristalti­ku zažívacího traktu. Podílejí se tedy na kvalitě zpracování jídla a mohu potvrdit, že nemoc mi jejich výpadek dala zakusit v několika formách.

Trvalo asi týden, než jsem zaregistro­val, že se obě schopnosti začínají velice pomalu navracet. Upozornil mě náhlý poryv chuti a vůně v hrnku kávy, tu jsem ze všech jídel a nápojů identifiko­val jako první.

Definitivn­í potvrzení, že přinejmenš­ím čich je zpět, přineslo příští ráno. Otevřu oči, zhluboka se nadechnu a vtom mi jakýsi vnitřní hlas napovídá: po deseti dnech bys taky mohl vyvětrat.

K dokonalost­i chybí maličkost – a právě ta bude pro covid pacienty se senzorický­m postižením irelevantn­í. Zatím se příliš nedaří vtisknout 3D steakům autenticko­u chuť a vůni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia