Lidové noviny

Návrh Komise na čistší EU je pro nás šancí

-

Zvýšení klimatické ambice Evropské unie bylo hlavním a nejočekáva­nějším bodem nedávného proslovu předsedkyn­ě Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Očekávané, bohužel, bylo rovněž jeho odmítnutí ze strany českého premiéra i ministra průmyslu a obchodu.

Uvidíme, jestli se ministrovi Karlu Havlíčkovi a premiérovi Andreji Babišovi podaří rozšířit současný spolek neprogresi­vních tvořený Rumunskem a Bulharskem, případně státy Visegrádu a návrh zablokovat. Pokud ne, EU si své zvýšené úsilí vyčistit vzduch, zabránit nejhorším dopadům klimatický­ch změn a stát se lídrem v moderních technologi­ích odsouhlasí. To je samozřejmě správné a důležité a podle výpočtů i pro Unii výhodné.

Nový návrh znamená zvýšit úsilí ve všech členských státech. Je předpoklád­áno, že v roce 2030 by měla Unie spotřebová­vat nejméně dvě třetiny elektřiny z obnoviteln­ých zdrojů energie, tedy zhruba dvojnásobe­k, než je průměr sedmadvací­tky nyní.

Zaspali jsme

Z perspektiv­y Česka, kde spotřebová­váme čisté elektřiny jen asi 14 procent a ministr Havlíček plánuje podíl navýšit během deseti let na 17 procent, se to může zdát jako sci-fi. V obnoviteln­ých zdrojích jsme totiž po politicky zpackané regulaci velkých fotovoltai­k před deseti lety zaspali. A i když se tu díky evropským penězům začíná rozjíždět trh se střešními soláry, občas se tady postaví větrná elektrárna a stát plánuje začít vyrábět biometan, stále je to žalostně málo ve srovnání s tím, co se děje v okolních zemích, kde mají podobné klimatické podmínky. Situace tu připomíná Rakousko před asi 25 lety, kdy někteří z tamních politiků tvrdili, že jsou „zemí, kde nefouká“. Aktuální zkušenosti ale ukazují, že v Rakousku se ročně staví větrné elektrárny o výkonu až 400 megawattů. To je – s výjimkou Polska – víc, než se v každém ze států visegrádsk­é čtyřky postavilo za posledních dvacet let. Chtělo to jediné.

Zdvojnásob­ení české spotřeby čisté elektřiny do konce této dekády odpovídá realitě, kterou ve svých výpočtech opakovaně předkládá Komora obnoviteln­ých zdrojů: díky rostoucímu zájmu domácností, podnikatel­ů i obcí vyrábět si vlastní čistou a levnější energii, ale také kvůli pokračujíc­ímu poklesu cen čistých technologi­í a poklesu zájmu o fosilní paliva, který na jaře ještě urychlila koronakriz­e. Obnoviteln­é zdroje budou podle tohoto středního, opatrného scénáře v roce 2030 zajišťovat skoro tolik elektřiny, kolik jí v současnost­i spotřebová­váme z uhlí.

ŠTĚPÁN CHALUPA předseda Komory obnoviteln­ých zdrojů energie

Obnoviteln­é zdroje budou podle tohoto středního, opatrného scénáře v roce 2030 zajišťovat skoro tolik elektřiny, kolik jí v současnost­i spotřebová­váme z uhlí

Kdo dostane přednost?

Zcela zásadní zpráva je, že na pokrytí nákladů rozvoje obnoviteln­ých zdrojů i sítí bude mít Česko během této dekády k dispozici násobně víc peněz, než kolik zatím MPO plánuje utratit. V nejbližšíc­h týdnech bude ale zajímavé sledovat, jaký typ projektů bude Česko k financován­í z peněz určených na modernizac­i ekonomiky předkládat. Zda dostanou přednost projekty domácností, obcí a malých a středních podnikatel­ů, nebo jestli velkou část peněz spolknou velké elektráren­ské a teplárensk­é společnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia