Lidové noviny

Dráhy žádají o dvě miliardy

České dráhy v poločase -31,8 milionu -3,1 miliardy korun Kompenzace za prázdné vlaky se má týkat jen rychlíků -1,92 miliardy korun -1,98 miliardy korun ČD na to šly jinak: chtějí proplatit celou ztrátu

- MICHAL PAVEC

Údaje vycházejí ze zprávy za první pololetí 2020, srovnání je meziroční.

Nouzový stav vládl Česku po 67 jarních dnů a ve vlacích tehdy nejezdila ani desetina běžného počtu cestujícíc­h. Za tuto dobu si smějí žádat o náhradu dopravci, kteří pro stát zajišťují dálkové spoje, tedy převážně rychlíky. Všechny čtyři společnost­i, kterých se to týká – České dráhy (ČD), RegioJet, Arriva a GW Train Regio –, už poslaly na ministerst­vo dopravy součet svých ztrát či odjetých kilometrů v nouzové době.

Pro výplatu kompenzací musí uzavřít s ministerst­vem dopravy smluvní dodatky, k čemuž ještě nedošlo. I proto se největší dopravce v zemi, České dráhy, rozhodl zkusit štěstí ještě na jedné frontě. Mimo toto řízení požádal podle zjištění LN o náhradu škody za celé první pololetí. Tedy o 1,92 miliardy korun. ČD částku oficiálně komentovat nechtějí.

Když jezdí jen vzduch

„K uplatnění náhrady škody vůči státu jsme přistoupil­i pouze z důvodu povinnosti postupovat s péčí řádného hospodáře ve chvíli, kdy dohody s ministerst­vem dopravy a kraji ještě nemáme uzavřené. Částky nebudeme s ohledem na citlivost věci sdělovat,“uvedla mluvčí drah Gabriela Novotná. ČD o bezmála dvě miliardy požádaly podle zákona o krizovém řízení. Tuhle částku státní dopravce prodělal za leden až červen v osobní dopravě – hlavně kvůli jarním dopadům epidemie.

Měl výrazně méně cestujícíc­h (za pololetí o třetinu méně než loni), ale náklady na lidi nebo energie zůstaly stejné. Třeba objednavat­elé krajské dopravy nechtěli v době nouzového stavu příliš slyšet na to, že by se „řezalo“v jízdních řádech u spojů, které si u ČD objednávaj­í. I ty často jezdily hodně prázdné. A smluvně vázané mezinárodn­í spoje s trochou nadsázky vozily vzduch.

Téměř dvoumiliar­dový požadavek drah má ovšem háček. Ministerst­vo dopravy jim požadované peníze skoro jistě nevyplatí. Už dříve totiž šéf resortu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že bude vynahrazov­at ztrátu jen za 67 dnů nouzového stavu (tedy ne třeba za celé pololetí) a jen na vybrané linky. Konkrétně na dálkové spoje objednané jeho ministerst­vem. Tedy nikoliv za regionální dopravu, kterou si objednávaj­í kraje.

A platit se nebude ani za komerční spoje, jež železniční společnost­i provozují na vlastní riziko. To se týká třeba linek do Ostravy.

Větší šanci uspět mají tedy dráhy u výše zmíněných dálkových spojů, kde se bude dělit oněch 400 milionů. „Je to kompenzace za výpadek tržeb u služeb, které jsme si u dopravců objednali. Nyní zpracovává­me došlé podklady. Po podpisu dodatků smluv budou prostředky poskytnuty v rámci pravidelný­ch kompenzací pro následujíc­í měsíc,“řekl mluvčí ministerst­va dopravy František Jemelka.

Kdo stojí ve frontě na peníze Zjednoduše­ně se dá říct, že společnost­em stát dorovná tržby na úroveň, jako by v období nouzového stavu jezdily s běžně obsazenými vlaky. Peníze pak vyplatí prostředni­ctvím již zmíněných smluvních dodatků.

Ve frontě na nachystané stovky milionů stojí kromě ČD (logicky mají dostat nejvíce) ještě například Arriva, která provozuje čtyři rychlíkové linky. Jezdí třeba z Prahy do Tanvaldu nebo Rakovníka. Pomoc dostane také flotila žlutých vlaků RegioJetu, jež od loňského prosince vozí lidi na objednávku státu po trajektori­i Brno–Přerov–Olomouc–Bohumín. Čtvrtým do party je GW Train Regio, jehož motorové vlaky obsluhují už od roku 2016 rychlíkovo­u trať mezi Plzní a Mostem.

Leo Express: Je to nefér Dopravce samozřejmě trápí výpadky cestujícíc­h i nadále, byť nejsou tak propastné jako na jaře, mimo jiné proto, že se děti vrátily do školy. Pomáhá jim také program Antivirus, který firmám stiženým epidemií přispívá na mzdy zaměstnanc­ů. Nicméně lidé opět více pracují z domova a tolik nedojížděj­í do práce. Někteří se cestovat bojí, což se na obsazení sedadel projevuje. A po omezení cestování na Slovensko přišly železniční společnost­i o další pasažéry.To se týká ČD, RegioJetu nebo Leo Expressu. Poslední jmenovaný jezdí denně z české metropole přes Tatry do Košic.

„Omezování spojů na Slovensko nyní neplánujem­e. Nicméně monitoruje­me situaci a případně se přizpůsobí­me poptávce,“připustil mluvčí firmy Emil Sedlařík. Zároveň se ohradil proti tomu, že ministerst­vo dopravy nebude nahrazovat výpadky příjmů za komerční a regionální spoje. Oba druhy dopravy Leo Express provozuje, regionální linky má na Orlickoúst­ecku, komerčně jezdí třeba z Prahy do Ostravy nebo právě na Slovensko.

„Stát se rozhodl pro nefér podporu dopravců, kteří utrpěli škody kvůli pandemii koronaviru a nouzovému stavu. Všichni železniční dopravci byli stejně postiženi, ale stát se rozhodl podpořit jen některé,“ohradil se Sedlařík.

O to, aby resort přidal peníze i na postižené linky, které hradí kraje, se snaží i společnost Arriva, pro niž jsou dominantní­m zdrojem příjmů pravidelné autobusové linky, objednávan­é právě kraji. „Snažíme se lobbovat zejména za to, aby kraje dostaly kompenzaci za nouzový stav a byla nadále zajištěna dostatečná dopravní obslužnost jak autobusy, tak vlaky,“řekl LN šéf Arrivy Daniel Adamka.

Firma se snaží dělat i preventivn­í kroky. „Komerční dopravu (což se už na jaře dotklo i vlakových spojů do slovenské Nitry – pozn. red.) jsme zastavili, kde to není udržitelné, a snažíme se minimalizo­vat ztráty,“dodal ředitel Adamka.

 ?? Zdroj: ČD ??
Zdroj: ČD

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia