Lidové noviny

Deutsche Bank v odéru skandálu

Nad největší německou bankou, Deutsche Bank, se vznáší pach podezření z praní špinavých peněz. Jdou za ním i politici.

- IVANA PEČINKOVÁ

Tajné dokumenty, jež unikly z amerického Úřadu pro prevenci finanční kriminalit­y (FinCEN), stavějí do špatného světla vedle britské HSBC či JP Morgan a dalších světových bank i dvě největší německé – Deutsche Bank (DB) a Commerzban­k. Jejich akcie včera dál padaly a investoři se netají obavami, že špatná pověst nakazí celý bankovní sektor. „Zápach korupce a praní špinavých peněz se nad největšími bankami bude vznášet ještě dlouho,“vyjádřil se podle německých médií na konto čerstvého skandálu, který dostal jméno FinCEN-Leaks, hlavní analytik brokerské společnost­i Markets.com Neil Wilson.

DB se týká největší část uniklých dokumentů. Americkým úřadům měla nahlásit 982 případů praní špinavých peněz v objemu 1,3 bilionu z celkem dvou bilionů dolarů (asi 30 bilionů korun), o nichž se dokumenty zmiňují. Řadu z nich ale s katastrofá­lním zpožděním. FinCEN-Leaks podle listu Handelsbla­tt přinášejí detaily i o tom, jak moskevská pobočka DB roku 2014 prala špinavé peníze v Moskvě, což později vyústilo v pokutu od FinCEN.

DB svoji pověst brání tím, že jde o minulost (dokumenty jsou z let 2000–2017), která je dozorující­m orgánům známa a byla jimi vyřešena. A že od té doby banka investoval­a obrovské peníze do prevence. Od roku 2013 do současnost­i například ztrojnásob­ila počet zaměstnanc­ů, kteří se hlídání bankovních procesů věnují.

Kauza, podobně jako nedávný krach finanční společnost­i Wirecard, vyvolává značnou pozornost i v nejvyšších patrech německé politiky. Postoj bankovního regulátora, že veškerá podezření byla řádně prověřena a uzavřena, vyústil ve značnou kritiku jeho schopností. Podle europoslan­ce Svena Giegolda (Zelení) jde o selhání bank i jejich dozoru. Europoslan­ec Markus Ferber (CSU) požaduje vytvoření evropské úderné skupiny proti praní špinavých peněz.

Ovšem šéf vládnoucíc­h sociálních demokratů Norbert Walter-Borjans by podle Morgenpost.de na lavici obžalovaný­ch rád viděl celou banku jako subjekt trestněprá­vního řízení s možností odebrat jí bankovní licenci.

Německý tisk míří kritickým prstem na šéfa DB Christiana Sewinga, který byl v době moskevskýc­h transakcí zodpovědný za audit v celé skupině DB. Média však mají za to, že akcionáři DB budou mít zájem na tom, aby Sewing pokračoval v nastoupené­m kurzu zeštíhlová­ní, započatém už loni v létě, který má pomoci špatně hospodaříc­í bance na nohy. Banka včera oznámila plán urychleně snížit počet poboček z 500 na 400. Usnadní jí to zrychlená digitaliza­ce v důsledku koronaviro­vé krize.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia