Lidové noviny

Virus naučil Čechy cenit si života více než peněz

-

Více než 80 procent Čechů míní, že cena života je nevyčíslit­elná. Je to dvakrát víc než ve stejném průzkumu před čtyřmi lety. Češi si navíc nově cení zdraví více než rodiny a začali si více vážit práce, které věnují i hodně volného času. Vyplývá to z letního průzkumu NN Životní pojišťovny mezi 500 respondent­y.

„Když jsme se Čechů s nadsázkou v roce 2016 ptali na cenu lidského života, nejvíce lidí zvolilo nejvyšší nabídnutou cenu 30 milionů korun. Na základě zkušeností posledních měsíců ale dnes více než 80 procent Čechů říká, že cena života je nevyčíslit­elná,“komentoval výsledky průzkumu generální ředitel NN Životní pojišťovny Maurick Schelleken­s.

Více než čtvrtina Čechů označila za nejdůležit­ější ve svém životě zdraví, které tak po čtyřech letech sesadilo z trůnu rodinu. Ta ale zaostává na pomyslném žebříčku hodnot jen velmi těsně. Nejdůležit­ější trojici uzavírá domov, ale mírně vzhůru se proti roku 2016 posunula i důležitost práce v životě Čechů.

Nejvíc volného času, téměř třetinu, věnují Češi partnerovi a rodině, zatímco péčí o zdraví stráví jen desetinu volna. Nejvýrazně­jší posun nastal v tom, jak moc lidem zasahuje práce do osobního volna. Zatímco v roce 2016 lidé věnovali práci jen 7 procent volného času, dnes už se to blíží 15 procentům. Poměrně těžké je také pro Čechy nacházet rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. Pracovat tolik, kolik by chtěli, se daří 42 procentům lidí.

Pohled Čechů na svět se ale změnil i u péče, kterou očekávají, když se o sebe nebo své blízké nedokážou postarat sami. Podle průzkumu si uvědomuje 70 procent oslovených, že se o sebe budou v případě potřeby muset postarat sami. Zároveň ale polovina z nich přiznává, že na to nemá ani mít nebude.

Češi jsou naštěstí připraveni starat se o své blízké více, než bývá zvykem v západní Evropě. Polovina z nich se v průzkumu nechala slyšet, že se plánuje starat o své rodiče v případě jejich nesoběstač­nosti pravidelně. A další pětina je odhodlána pomáhat jim alespoň občas. Pomoci nehodlá každý desátý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia