Lidové noviny

Marihuana je dobrý sluha, ale moc zlý pán

- MARTIN JEŽEK

Konopí je jednou z nejstaršíc­h plodin, kterou lidstvo využívá tisíce let. Vyvinula se na jihozápadn­ích svazích Himálaje, odkud se rozšířila prakticky do celého světa. Marihuanu prokazatel­ně znali již naši dávní předkové, od pravěkých sběračů a lovců až po neolitické zemědělce. Zmiňuje se o ní dokonce Bible i staroindic­ké védy.

„Marihuana se po tisíciletí používala pro své léčebné a ‚spirituáln­í‘ účinky. V Evropě již Řekové, severské i jiné národy v historii používali konopí ke zmírnění bolesti při porodu, zranění či při bolestech zubů. Nebezpečno­u drogu z ní udělala až hysterie v postmodern­í době. Teprve v posledních letech se konečně lékařské použití marihuany opět objevuje u nejrůznějš­ích diagnóz. Ačkoliv její používání není zcela bez rizika, víme, že její společensk­á škodlivost je ve srovnání s alkoholem nižší. Objevují se však důkazy, že pravidelné užívání marihuany může mít negativní důsledky pro lidskou reprodukci,“uvádí lékařka a ředitelka brněnské reprodukčn­í kliniky Repromeda Kateřina Veselá.

Poškozené spermie Znepokojiv­é výsledky přinesl loňský výzkum univerzity v Bostonu,

který ukázal, že konzumenti marihuany mohou mít závažné potíže s reprodukcí.

Do studie se zapojilo na 1400 dvojic, které se rozhodly počít dítě. Zjištění byla docela závažná. Ukázalo se, že muži, kteří si dopřávají konzumaci marihuany alespoň jednou týdně, vystavují své partnerky až dvakrát vyššímu riziku samovolnéh­o potratu.

Hlavním důvodem těchto potratů byla pravděpodo­bně degenerace spermií v důsledku kouření konopí. Poškozená spermie vajíčko sice dovede oplodnit, její vady ale zabrání správnému vývoji plodu a dojde k potratu.

Vědci z římské univerzity Tor Vergata vydali koncem roku 2019 studii, která popisuje působení kanabinoid­ů, látek obsažených v rostlinách konopí, na lidský kanabinoid­ní systém, jenž má klíčový vliv na celou řadu životních funkcí včetně příjmu potravy či rozmnožová­ní.

Před dítětem abstinence Během výzkumu se zjistilo, že kanabinoid­y hrají zásadní roli při vzniku nových spermií a každé narušení systému tvorby spermií vede k poruše mužské plodnosti.

„U pravidelný­ch uživatelů marihuany může nastat častěji potrat. K početí často ale vůbec nedojde, neboť je snížena jak pohyblivos­t spermií, tak i jejich schopnost přežívání. Pravidelný­m kuřákům proto doporučuje­me se proti početí chránit a snahu o dítě zahájit až po určité době abstinence,“dodává Kateřina Veselá.

Pozor na cévní choroby

Podle amerických vědců z Národního institutu pro zneužívání drog v americké Bethesdě může být pravidelné kouření „trávy“spojeno se vznikem cévních chorob – srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

S konzumací marihuany se totiž zvyšuje v krvi protein, který je spojen se vznikem zmíněných onemocnění. Tento takzvaný apolipopro­tein C-III má zabránit enzymům v rozkladu tuků, což následně vede k jejich vyšší koncentrac­i v krvi. Ale víc tuků v krvi může poté vést k ucpávání cév.

Výzkum, jehož výsledky uveřejnil časopis Molecular Psychiatry, se uskutečnil u osmnácti dlouhodobý­ch kuřáků konopí, kteří vykouřili až tři sta padesát cigaret marihuany týdně. Srovnáváni byli se čtyřiadvac­eti dobrovolní­ky, kteří „trávu“nekouřili nikdy. V jejich testech byl zjištěn velký rozdíl: u kuřáků se vyskytoval­a vysoká hladina apolipopro­teinu C-III.

Zatím není jasné, jestli po abstinenci od užívání konopí dojde u konzumentů ke „srovnání“zdravotníh­o stavu s abstinenty, nebo zda je efekt dlouhodobý.

Podle studie v Molecular Psychiatry také není možné závěry aplikovat na příležitos­tné konzumenty, protože měřeným vzorkem byli skutečně náruživí kuřáci marihuany.

Konopí používané pod dohledem lékaře jako lék nám může posloužit, ale dlouhodobé kouření marihuany, které si „ordinujeme“sami, je spojeno s riziky. Patří mezi ně mimo jiné zhoršení paměti, schopnosti učení, zpomalení reflexů, snížení reprodukčn­í schopnosti u mužů a spojitost také vědci našli s rizikem mrtvice a srdečního infarktu.

Pravidelný­m kuřákům marihuany lékaři doporučují se proti početí chránit a snahu o dítě zahájit až po určité době abstinence

Deprese, úzkost, panika Rekreační kouření konopí s sebou podle některých odborníků přináší zhruba stejné zdravotní komplikace jako umírněné pití alkoholu, ale rizika by se neměla podceňovat.

Ukazuje se, že uživatelé „trávy“mohou častěji trpět depresemi, úzkostí, panikou nebo psychózami. Projevy a jejich míra jsou však individuál­ní a závislé na vrozených predispozi­cích.

Ženy jsou podle výzkumů k negativním symptomům až dvojnásobn­ě náchylnějš­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia