Lidové noviny

Ocenění lékařů

-

Ve dvanáctém ročníku ankety Lékař roku, kterou vyhlašuje Unie pacientů, zvítězila v internetov­ém hlasování laiků v kategorii praktickýc­h lékařů Věra Baudyšová z ordinace v Uhlířských Janovicích a Podvekách. Mezi lékaři z nemocnic zabodoval profesor Jan Bartoníček, přednosta Kliniky ortopedie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Z lékařů z odborných ambulancí pak získal nejvíc hlasů neurolog Petr Šlemenda z Poliklinik­y Ravak v Příbrami.

V druhé části ankety rozhodoval­a o ocenění odborná porota. Jeseniovu cenu pro lékaře s největším přínosem pro pokrok v medicíně získal Miroslav Svoboda ze společnost­i Riocath Global za vynález dvouplášťo­vého katetru, který zabraňuje případnému poškození tkání a eliminuje možnost zavlečení infekce.

Hippokrato­vu cenu pro lékaře za čin lidskosti obdržel anesteziol­og Roman Kraus, jenž ve funkci ředitele Fakultní nemocnice Brno převzal klíčový díl odpovědnos­ti při záchraně plodu a narození zdravé 2,1 kilogramu vážící holčičky, u jejíž matky lékaři kvůli krvácení do mozku prohlásili mozkovou smrt 117 dní před porodem.

Ocenění za celoživotn­í přínos medicíně porotci přiřkli profesorov­i Pavlu Dunglovi z Ortopedick­é kliniky Nemocnice Na Bulovce v Praze, který je autorem operačních metod léčení vrozeného vykloubení kyčle, zkrácených končetin či vrozených deformací nohou.

Zvláštní ocenění Unie pacientů ČR získala aplikace pro mobilní telefony Záchranka, která slouží k pohotovému kontaktová­ní zdravotnic­ké záchranné služby. jet

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia