Lidové noviny

Do odvety ošemetná remíza

- TOMÁŠ KUBÁNEK JIŘÍ ČIHÁK

Fotbalisté Slavie v úvodním utkání 4. předkola Ligy mistrů doma remizovali s Midtjyllan­dem 0:0 a příští týden budou v méně výhodné pozici.

Z utkání zbývalo sotva pět šest minut, když slávistům dvakrát pořádně zatrnulo. Nejprve se hosté valili v úniku dvou na jednoho, což však nevyřešili přesně, a za chvilku po zmatku v sešívaném vápně napálil míč z voleje Sviatchenk­ovi a jeho dělovku mířící pod břevno brankář Kolář vytěsnil nad břevno skvělým zákrokem.

Bylo by to pro sešívané hodně kruté, kdyby úvodní utkání posledního předkola Ligy mistrů takto prohráli a v odvetě v Dánsku pak museli výsledek dohánět, nicméně sami výhře příliš naproti nešli, to si musí Pražané přiznat.

SK Slavia Praha FC Midtjyllan­d 0 0

Úvod souboje o bezmála 400 milionů korun, které dostane postupujíc­í do hlavní fáze Ligy mistrů, začali před nuceně prázdným Edenem lépe a aktivněji. Dvakrát pálil Masopust, po Olayinkově průniku zase prověřil gólmana Hansena Bořil.

Slavia i nadále častěji držela míč, ale s kompaktním blokem soupeře si dokázala poradit čím dál méně. Midtjyllan­d vysoko napadal, dorážel dokonce i na gólmana Koláře, který nezvykle dvakrát při rozehrávce chyboval, čehož ale hosté využít nedokázali.

Byla to taktická bitva, fotbalové šachy, válka. Spoustu střetů, soubojů, ten zápas musel oba týmy hrozně bolet, byl fyzicky náročný, nesmírně vyrovnaný.

Dánský mistr Midtjyllan­d se předvedl jako tým plný urostlých borců, silných, rychlých, ale také technicky skvěle vybavených. I když trvalo, než hosté ukázali vyhlášenou zbraň, kterou jsou standardní situace. Ale když po necelé hodině Dreyer přece jen přesně rozehrál přímý kop na útočníka Kabu, byla z toho největší možnost v zápase. A perfektní zákrok Koláře. Ten pak potřetí zachránil slávisty v nastavení, když si střílený pas z křídla málem srazil do vlastní sítě Zima.

Potvrdila se slova slávistick­ého trenéra Jindřicha Trpišovské­ho, jenž před utkáním soupeře chválil: „Mají velice kompaktní mužstvo. V jejich kádru sice nenajdete žádné velké hvězdy, ale jsou hodně pracovití. Jsou dlouho pohromadě, a když se na ně díváte, zjistíte, že mají jen minimum slabin.“

Stejně jako jeho protějšek Brian Priske, kouč Midtjyllan­du, nemluvil o favoritovi. Oba trenéři očekávali vyrovnané bitvy, v nichž budou rozhodovat drobnosti. Jak vidno: měli pravdu. Rozhodne se až v odvetě.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Ani Peter Olayinka se proti Midtjyllan­du gólově neprosadil, zatím jedinou trefu v novém ročníku zaznamenal v pátek proti Teplicím
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Ani Peter Olayinka se proti Midtjyllan­du gólově neprosadil, zatím jedinou trefu v novém ročníku zaznamenal v pátek proti Teplicím

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia