Lidové noviny

„Příspěvek pro tátu jsem našla náhodou“

-

Pan K. je ve svých 84 letech vdovec žijící s rodinou dcery, která se o něj stará. Do svých 78 let byl aktivním sportovcem a jezdil i na kolečkovýc­h bruslích. Sport byl jeho celoživotn­í vášní, ať hokej, či plavání. V současnost­i jezdí po amputaci dolní končetiny ve stehnu na invalidním vozíku. Přál si sice elektrický, ten ale dostat nemohl, protože má amputovano­u „pouze“jednu končetinu. Snaží se využít protézu. Amputace proběhla před půl rokem. Jako sportovec je houževnatý a stále ještě se snaží a zvyká si. V jeho věku to déle trvá. Rehabilita­ci z důvodu vysokého věku lékaři nedoporuču­jí, nácvik v tomto věku je těžký. Zcela opomíjejí, jak aktivního seniora před sebou mají.

Než mu byla amputována noha, prodělal velmi bolestivé onemocnění a vyžadoval celodenní péči a podporu, kterých se mu v rodině jeho dcery dostalo. Bolesti měl takové, že nemohl ani spát, a těžko se hledala diagnóza a léčba. Dcera pečovala, chodila do práce. Snažila se ve své práci si pracovní pozici udržet. S nárůstem objemu péče to nebylo možné, i když se do péče zapojil i dceřin manžel. Žádost o příspěvek dcera podala až letos v lednu, přidělen jí byl o 7 měsíců později, tedy v červenci. „Příspěvek jsem si sama našla, náhodou jsem se o něm dozvěděla,“dodává. Nikdo jí během léčby tuto možnost podpory neporadil.

Otci na vozíku ve věku 84 let s amputovano­u nohou byl přidělen druhý stupeň závislosti na péči, tj. středně těžká závislost. Dům, kde rodina bydlí, byl bariérový. Nutnost uzpůsobit jej pro užívání vozíku byla nezbytnou podmínkou pro bezpečné a kvalitní bydlení celé rodiny a pro péči. Zkoušeli příspěvek na zvláštní pomůcku: nájezdní plošinu či schodový výtah. Jednali s doporučený­mi firmami, ale proces jim připadal natolik složitý a zdlouhavý, že vše vyřešili rychleji a levněji. Co zůstává, je pocit jisté nepodpory pro dlouhověké­ho tatínka, který statečně nese svůj osud a zvyká si na protézu na invalidním vozíku. os

Příspěvek pečující dceři přidělili o 7 měsíců později

ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia