Lidové noviny

Ulevit obchodům? Ministři se přou

Vicepremié­r Havlíček plánuje obnovit prodej v neděli a pustit do obchodů více lidí. Proti je ministr Blatný

- MICHAL PAVEC

Do nejmenších obchodů Penny Market se podle nynějších pravidel nevejde ani 50 zákazníků naráz. Pokud by vicepremié­r Karel Havlíček (za ANO) zítra na vládě prosadil změkčení regulí, mohl by jich do prodejny vstoupit až dvojnásobe­k.

Nakupovat by se mohlo zase i v neděli, ve hře je i prodloužen­í otevírací doby. S návrhem přitom člen vlády přišel včera odpoledne, doslova pár hodin poté, co začala platit nová pravidla: jeden zákazník na 15 metrů čtverečníc­h plochy obchodu. Sám uznal, že toto opatření – jež souvisí s rozvolňová­ním protiepide­mických opatření – je hodně přísné a bylo by dobré obchodníky podpořit.

„Přimlouvám se za rakouský model, tedy jeden člověk na 10 metrů čtverečníc­h. V obchodech dosud nebyl fatální problém a uvolníme tím ruce podnikatel­ům,“řekl LN.

Rakouská inspirace

Podle něj je možné povolit i dva lidi na 15 metrů. Na vládě to ale nebude mít snadné, proti jeho návrhu se postavil ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO). „Velké obchodní řetězce tuto regulaci potřebují a nemyslím si, že mě někdo může přesvědčit, aby to bylo jinak,“uvedl včera Blatný. Reagoval tak na optimismus vládního kolegy.

Před supermarke­ty se včera až na výjimky fronty netvořily, lidé spíše řešili dílčí nesnáze: třeba pár si musel vzít v supermarke­tu ve Slaném dva vozíky, podle nichž se tam odpočítává množství lidí, kteří smějí vstoupit.

Jestliže vláda Havlíčka podpoří, nová verze pravidel by mohla platit od pondělí. Nedělní nakupování by mohlo být i dříve. „Otázka je, zda neotevřít už tuto neděli,“řekl ministr.

Oslovení obchodníci návrh většinou vítají, ale zároveň jsou obezřetní, protože by šlo o další změnu v krátkém čase. „Vždy dodržujeme platná nařízení. Dokud nevejdou v platnost, netroufáme si o nich spekulovat,“řekla LN mluvčí řetězce Globus Lutfia Volfová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia