Lidové noviny

Hygienici chybí, mladé to neláká

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Bez nich bychom epidemii jen těžko zvládli, je jich ale málo. Řeč je o hygienicíc­h, kteří pomáhají kočírovat šíření covidu. Na hygienický­ch stanicích pracuje 2200 lidí, včetně dvou stovek lékařů. „Personální posílení bude muset být do budoucna větší. Optimální počet pracovníků v hygienické službě je kolem tří tisíc,“říká v rozhovoru pro LN vedoucí katedry hygieny na 3. lékařské fakultě UK Pavel Dlouhý.

S ním souhlasí i ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. Za ideální stav by považovala dokonce 5500 zaměstnanc­ů. Podle odborníků je situace kritická zejména mezi lékaři: mladé mediky totiž práce na krajských hygienický­ch stanicích neláká a po studiu raději míří do nemocnic.

„Lékař nastupujíc­í do hygienické služby má asi o deset tisíc menší plat než ten, který jde do nemocnice. Je to nepochybně jeden z důvodů, proč se medici do hygieny nehrnou,“řekl Dlouhý. Aktuální mzda začínající­ho doktora v hygieně je necelých 23 tisíc korun.

Od příštího roku by si ale měli přilepšit. „Je navýšen objem finančních prostředků na platy od roku 2021,“řekla LN hlavní hygienička Jarmila Rážová. Pro představu: ročně z oboru hygieny atestují pouze jeden až dva medici v rámci celé republiky.

„Jsme zoufalí, lékaři nám skutečně chybí,“uvedl pro LN ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Jiří Kos z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina, která čítá 119 zaměstnanc­ů. Pracuje tam šest doktorů, z nichž půlka už je v důchodovém věku. Kos souhlasí s tím, že hygienická služba potřebuje alespoň 3000 pracovníků. „Abychom dokázali fungovat a pružně reagovat na krizové situace podobného typu, jako je koronaviro­vá epidemie,“dodal.

Zaměstnanc­i, zejména mladí lékaři, chybí i v Krajské hygienické stanici Středočesk­ého kraje, jak potvrdila LN její mluvčí Dana Šalamunová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia