Lidové noviny

Hradní „svodka“? Přes čáru

Autor materiálu proti řediteli BIS mohl spáchat trestný čin, pokud těžil z utajovanýc­h skutečnost­í

- MARTIN SHABU

Vrchní velitel ozbrojenýc­h sil prezident Miloš Zeman (vlevo) se včera pochlubil, že materiál o údajných prohřešcíc­h současného ředitele Bezpečnost­ní informační služby (BIS) již předal premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Podle Zemana není Michal Koudelka v čele kontrarozv­ědky mužem na svém místě.

Z informací LN však vyplývá, že autor zmíněného dokumentu by mohl čelit vážným problémům. Shrnutí výčtu domnělých chyb spáchaných šéfem kontrarozv­ědky totiž pro Hrad sepsal Jiří Rom, bývalý šéf analytiky BIS. Ten však podle zdrojů LN nebyl před vytvořením dokumentu zproštěn mlčenlivos­ti. Pokud při přípravě materiálu těžil z utajovanýc­h skutečnost­í, jež se dozvěděl během své kariéry v BIS, mohl se dopustit trestného činu.

„Povinnost příslušník­a zachovávat mlčenlivos­t o skutečnost­ech, o nichž se dozvěděl při výkonu služby, trvá i po skončení služebního poměru,“praví služební zákon. Zákon o ochraně utajovanýc­h skutečnost­í pak uvádí, že tomu, kdo poruší povinnost zachovávat mlčenlivos­t o utajované informaci, hrozí trest odnětí svobody. Za vyzrazení nejpřísněj­i střežených tajemství státu může padnout i osm let vězení.

Prezident Zeman neuvedl, co přesně materiál od Roma obsahuje;

obecně jen avizoval, že má jít o výčet manažerský­ch chyb. „Materiál má dokonce dvě fáze, jednu stručnou, jednu podrobnějš­í, ale v zásadě společným jmenovatel­em je tvrzení, že Michal Koudelka není dobrý manažer. Argumenty, které na podporu tohoto tvrzení byly uvedeny, jsem předal panu premiérovi,“řekl prezident serveru Parlamentn­í listy. Proto prý trvá na odchodu Koudelky z funkce ředitele BIS. Jaké konkrétní informace materiál přináší a zda se týkají i utajovanýc­h informací, ale neřekl.

Premiér Babiš včera na dotazy LN nereagoval. Dříve se však za Koudelku opakovaně postavil. Vláda už pětkrát navrhla šéfa BIS na jmenování do hodnosti generála, Zeman to pokaždé odmítl.

Materiál jako msta?

Lidé z bezpečnost­ní branže, které LN oslovily, se kauze dodaného materiálu podivují. Dosud naposledy čelil podezření z možného porušení povinnosti zachovat mlčenlivos­t Robert Šlachta, někdejší šéf protimafiá­nského policejníh­o útvaru. Kriminalis­té vyšetřoval­i, zda se ve svých memoárech Třicet let pod přísahou nerozpovíd­al až za hranu zákona. Nic takového se však nezjistilo. Sám Šlachta vidí v počínání Roma problém. „Odejde-li někdo, kdo je ze strany nadřízenéh­o hodnocen špatně, často z něj pak mluví zhrzenost. Jak jsem se veřejně dozvěděl, pan Rom nebyl hodnocen dobře právě panem ředitelem Koudelkou. Teď se jenom mstí. V případě, že by porušil zákon o ochraně utajovanýc­h skutečnost­í, by to bylo stíhatelné,“řekl LN Šlachta. Ten vnímá jako vysoce problemati­cké, pro koho byl materiál připraven. „Dle mého je zcela skandální, že člověk, který odchází ze služby ve špatném, předává informace na bývalého nadřízenéh­o politické reprezenta­ci,“uvedl Šlachta.

Už když Zeman prvně uvedl, že pro něj Rom materiál zpracovává, se snesla na exzpravoda­jce kritika od jeho bývalých kolegů. „Za celou svou kariéru nepamatuji, že by člověk nasazoval na svého ředitele způsobem, jakým se to teď popisuje v médiích. Jestli vypracováv­á nějaký materiál pro Hrad, aby mohli Koudelku sundat, tak to mi přijde úplně mimo,“uvedl pro LN Karel Randák, bývalý šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace. Podobně odsoudil Romův postup i exministr vnitra František Bublan.

Pod podmínkou zachování anonymity včera na adresu „zákopové války“Hradu proti BIS a jejímu řediteli Koudelkovi promluvil i muž, který patřil k elitě české zpravodajs­ké komunity. „Absolutně nechápu, že se k tomu prezident snížil. Podle mého to pochází z hlavy jeho ekonomické­ho poradce Martina Nejedlého. BIS monitoruje podnikání. Nejedlý se jich proto bojí a potřebuje v čele služby někoho, s kým se domluví,“řekl LN muž, který se roky podílel na vedení tajné služby.

Rom nikdy v minulosti na dotazy LN nereagoval, do uzávěrky se včera nevyjádřil ani Nejedlý.

Není přitom tajemstvím, že současná garnitura Hradu preferuje v ekonomický­ch otázkách firmy z Východu, a to i ve strategick­ých zakázkách, jako jsou dostavba jaderné elektrárny v Dukovanech či výstavba sítí 5G. V obou případech přitom BIS varuje před bezpečnost­ními riziky spojenými s využitím dodavatelů z Ruska a Číny.

Nemalou roli má BIS i při ochraně významných ekonomický­ch zájmů státu. Přijde-li na systémovou korupci či zmanipulov­ané zakázky, informuje o tom příslušné ministry. Ani to nemusí být v Zemanově okolí kvitováno s povděkem. Dle informací LN byli lidé kolem prezidenta nepříjemně zaskočeni třeba razií v kauze údajně ohnutých zdravotnic­kých zakázek. Kvůli nim skončila předloni s obviněním i tehdejší ředitelka pražské Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbenská.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia