Lidové noviny

Soud: žalobkyně zneužila funkci, má důtku

-

Pražská státní zástupkyně Stanislava Rybová podle kárného senátu Nejvyššího správního soudu zneužila svoji funkci k prosazován­í soukromého zájmu, trestem je důtka. Žalobkyně volala svojí kolegyni kvůli svému zadrženému zeti. Rybová uvedla, že nechtěla nikoho ovlivnit, žádala jen o informace.

Rybová působí u Obvodního státního zastupitel­ství pro Prahu 5. Kárnou žalobu na ni podala její nadřízená. Navrhovala snížit Rybové plat o 30 procent na rok, tedy nejpřísněj­ší možný finanční postih.

Kolegyně, kterou Rybová kontaktova­la, působí v Praze 6. Rybová jí dle kárné žaloby sdělila, že zeť nemá být zadržen, protože sice v minulosti něco provedl, ale nic zásadního. Dále se dovolávala vzájemné kolegialit­y. Rybová řekla, že šlo o nešťastný večer a nešťastnou shodu okolností. Přiznala, že volala na takzvaný dosahový telefon své kolegyni, chtěla tím prý pomoci své dceři, jež ji údajně prosila, aby zjistila, co se stalo a z jakého důvodu byl manžel zadržen. Své jednání označila za exces vedený strachem o dceru, která byla ve složité situaci.

Za zetě prý neorodoval­a Státní zástupkyně, které Rybová volala, uvedla, že incident nahlásila, protože se obávala, že má odposlouch­ávaný telefon a aby pak kvůli telefonátu neměla problém. Vypověděla, že Rybová na ni přímo nenaléhala, aby zetě propustila, ale že z kontextu to tak vyznělo. Uvedla, že ji lidsky chápe, ale bylo jí to nepříjemné.

Předseda kárného senátu Petr Mikeš v odůvodnění rozhodnutí řekl, že kárně obviněná žalobkyně v rozporu se svými povinnostm­i dopustila, aby byla její funkce zneužita k prosazován­í osobních zájmů. Ohrozila tím dle něj důvěru ve státní zastupitel­ství. Podle Mikeše se však nepodařilo prokázat, že by žalobkyně žádala zeťovo propuštění. „To přání, aby došlo k propuštění zadrženého, se ale dalo vyčíst mezi řádky. Musela si být vědoma, že takto to tou druhou státní zástupkyní mohlo být vnímáno,“uvedl Mikeš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia