Lidové noviny

Jurečka se kaje, žahnul pivo na ulici

-

Předseda a poslanec KDU-ČSL Marian Jurečka se na sociálních sítích omluvil za to, že porušil vládní nařízení, když navzdory zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti vypil v úterý večer v Praze na ulici čepované pivo. Fotografii poté zveřejnil na svém twitterové­m účtu. Uvedl, že udělal chybu a mrzí ho to. Je prý připraven vyvodit i politickou odpovědnos­t.

Jurečka řekl, že na funkcích nelpí a na odchod z politiky ze dne na den je prý připraven po celou dobu, co v ní je. „Projednám toto na jednání poslanecké­ho klubu a celostátní­ho výboru,“citoval jej server Novinky.cz. Omluvit se hodlá i v Poslanecké sněmovně.

Šéf lidovců napsal, že dal na Twitter fotografii, jak drží pivo v kelímku na liduprázdn­é pražské ulici. Později tweet smazal. Pivo si objednal u výdejového okénka cestou do svého bytu v metropoli.

„Než mi jídlo bylo připraveno a zabaleno, tak jsem si sedl na patník a pivo žahnul. Neuvědomil jsem si, že jsem tímto porušil nařízení vlády. Kdybych si toho byl vědom, pivo si nedávám, ani se s ním nefotím pro sociální sítě,“uvedl Jurečka na Facebooku. Dodal, že za toto porušení vládního nařízení se omlouvá. „Neuvědomil jsem si to.

Tuto informaci z vlastního podnětu postupuji také orgánům k prošetření a k potrestání. Mrzí mě to. Udělal jsem chybu,“poznamenal.

Zákaz konzumace alkoholick­ých nápojů na veřejně přístupnýc­h místech platí od poloviny října, za jeho porušení hrozí pokuta. Opatření je zatím platné do ukončení nouzového stavu, tedy do 20. listopadu.

Další přistižení politici

Není to poprvé, co politici byli přistiženi při porušení nařízení proti šíření koronaviru. Nedávno byl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek zachycen, jak navzdory platným restrikcím vychází z vinohradsk­é restaurace. Později to vysvětlil tím, že si byl vyzvednout jídlo a při tom vypil pivo. Při jednání sněmovny se omluvil za návštěvu zavřené restaurace i za to, že své jednání zpočátku zlehčoval. Slíbil poslat 10 tisíc korun na dobročinné účely souvisejíc­í s epidemií, finanční příspěvek chce podle Novinek poslat i Jurečka.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že vidí rozdíl v chování Jurečky a expreziden­ta Václava Klause, jenž po svých kritických vyjádřeníc­h na adresu „rouškařů“dorazil na připomínku 17. listopadu bez roušky. „(U Klause) je to systematic­ké porušování z důvodu nějaké ideologie. Respektuji, že každý může mít názor, ale obávám se, že v případě nějakých komplikací panu expreziden­tovi neposkytuj­e lékařskou péči Institut Václava Klause, ale lékařské zařízení, jemuž by přidělal práci,“řekl. Ke kauze Klaus policie uvedla, že možný přestupek zdokumento­vala a oznámí správnímu orgánu.

Návštěva zavřené restaurace stála post ministra zdravotnic­tví Romana Prymulu (za ANO). Prymula se hájil mimo jiné tím, že restaurací procházel do soukromých prostor vyšehradsk­é kapituly.

 ?? REPRO LN ?? Sám se usvědčil. Tweet, kterým se šéflidovec Marian Jurečka na Twitteru nevědomky přiznal k porušení vládního nařízení. Navzdory zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti vypil v úterý večer v Praze na ulici čepované pivo.
REPRO LN Sám se usvědčil. Tweet, kterým se šéflidovec Marian Jurečka na Twitteru nevědomky přiznal k porušení vládního nařízení. Navzdory zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti vypil v úterý večer v Praze na ulici čepované pivo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia