Lidové noviny

Nákaza se může ze škol opět šířit

Spolu se včerejším nástupem prvňáků a druháků do lavic se vrátilo i riziko přenosu onemocnění covidem do rodin

- EVA PRESOVÁ

„Paní učitelka měla velkou radost, že nás zase vidí, a všechny nás objala,“řekla LN prvňačka z pražské základní školy Anička s tím, že roušky přitom neměly všechny děti, které se k paní učitelce tulily. Taková situace je ukázkovým zdrojem možného šíření nákazy.

Radost nejmenších školáků z prvních a druhých tříd z návratu do školy kalí obavy z rizika šíření koronaviro­vé nákazy u dospělých. Všichni, kteří se pohybují ve škole, tedy pedagogové i žáci, sice musejí neustále povinně nosit roušky, nicméně v praxi budou zcela zjevně nastávat situace, kdy je děti na obličeji mít nebudou, například při svačině. Mnohým se také dělá v důsledku omezeného dýchání špatně a musejí si je sundat.

Přišli skoro všichni

Do škol včera přišli téměř všichni prvňáci a druháci, zřejmě i proto, že na rozdíl od jara je nyní „koronaviro­vá“školní docházka povinná. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) se rodiče, kteří se obávají nákazy, mohli s řediteli škol domluvit na individuál­ním vzdělávání dětí doma. Možnosti však využilo jen minimum rodin, především těch, kde žijí lidé, pro něž by mohla být nákaza riziková.

Podle odborníků na statistiku nyní nikdo nedokáže předpovědě­t, jak moc se částečné otevření škol promítne do snahy státu zpomalit postup koronaviru. Na pomyslné protilehlé misce vah leží ovšem vzdělávání jako společensk­á priorita. Určitá rizika je tedy zřejmě žádoucí podstoupit, ale zároveň se snažit o jejich omezení.

„O návratu dětí 1. a 2 tříd do škol bylo rozhodnuto na základě analýzy příslušnýc­h parametrů. Jedná se například o epidemiolo­gická kritéria, denní přírůstky pozitivně diagnostik­ovaných pacientů, týdenní a 14denní trendy, počty hospitaliz­ací nebo o přítomnost komunitníh­o šíření dle hlášení krajských hygienický­ch stanic,“uvedla pro LN Jitka Nováčková z tiskového oddělení ministerst­va zdravotnic­tví.

Nic nového zatím nevíme Aktuální pokyny spolu s rozhodnutí­m o otevření nižších tříd základní školy nedostaly. „Zatím nic nového nevíme, nemáme žádné nové pokyny,“řekl LN prezident Asociace ředitelů základních škol a ředitel pražské Masarykovy základní školy v Klánovicíc­h Michal Černý. Odpovídal na otázku, jakým způsobem by školy měly postupovat při výskytu nákazy u žáků nebo pedagogů. Podle něj se tedy řídí dosavadním­i pokyny ministerst­va školství, které říkají, že pokud mají žáci a učitelé roušky i ve třídách, žádná karanténa se nekoná.

Ministerst­vo školství i ministerst­vo zdravotnic­tví LN potvrdily, že platí stávající manuál vydaný v návaznosti na zahájení nového školního roku a další již dříve vydané pokyny.

„Z epidemiolo­gického pohledu je zásadní zejména pravidelné větrání vnitřních prostor v délce alespoň pěti minut během přestávek a zároveň jednou uprostřed každé vyučovací hodiny, dodržování pravidla nošení ochrany úst i nosu a hygieny rukou,“popsala Nováčková. Kromě toho platí zákaz zpěvu i tělocviku a jednotlivé třídy by se neměly potkávat, a to ani ve školních družinách, které mohou být otevřené.

„Co se týče postupu v případě výskytu infekce ve škole, rozhoduje na základě posouzení konkrétní epidemiolo­gické situace místně příslušná krajská hygienická stanice, a to v souladu s metodikou ministerst­va zdravotnic­tví k nařizování karantény ve školách,“sdělila LN Nováčková.

Šéf asociace Černý dodal, že ředitelé v praxi často suplují i činnost krajských hygienický­ch stanic, které nestíhají kontaktova­t všechny rizikové osoby. „Dokonce se mě jako ředitele hygienici ptali, koho si myslím, že by měli poslat do karantény,“popsal své vlastní zkušenosti.

Podle dětské lékařky Hany Cabrnochov­é nicméně v poslední době zvládá pražská hygienická stanice situaci lépe. „Riziko rozšíření nákazy ze škol je odvislé od komunitníh­o šíření ve společnost­i. Pokud bude nižší, snižuje se i míra rizika. Myslím si ovšem, že je potřeba udělat všechno pro to, aby se do škol mohly vrátit všechny děti,“řekla LN.

Za zásadní považuje trasování a provádění PCR testů i u kontaktů, s nimiž se nakažený setkal.

„Testujme i děti, které jsou v riziku,“zdůraznila lékařka. Dodala, že děti mladší deseti let vykazují náchylnost ke covidu-19 minimální, mohou však tuto novou nemoc přenášet.

 ?? FOTO MAFRA – JAN SALAČ ?? byly kulisy včerejšího návratu žáků prvních a druhých tříd do školních lavic i ve Zlíně. Děti byly většinou rády, že se opět potkávají s kamarády, některé ale po delším odloučení přepadl stud.
FOTO MAFRA – JAN SALAČ byly kulisy včerejšího návratu žáků prvních a druhých tříd do školních lavic i ve Zlíně. Děti byly většinou rády, že se opět potkávají s kamarády, některé ale po delším odloučení přepadl stud.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia