Lidové noviny

Šéf Rady ČT rezignuje. Neshodne se s členy

-

Předseda Rady České televize René Kühn se rozhodl k 20. listopadu odstoupit z funkce. Důvodem je minulé jednání, na němž radní odvolali dozorčí komisi a rozhodoval­i o koupi a směně pozemku pod ostravským studiem. Na odvolání, o jehož návrhu se dozvěděl na poslední chvíli, měl jiný názor než většina členů. Na svůj post místopředs­edy rady rezignoval i Jaroslav Dědič. Oba to oznámili včera.

Kühn je v radě devět let a šéfem byl od června. Na včerejším jednání uvedl, že jako předseda cítí slabý mandát. „V okamžiku, kdy se postoje předsedy různí od většiny rady, nemůže prezentova­t její názor,“uvedl. Zůstane řadovým členem.

Dědičovi končí mandát na jaře a podotkl, že už nebude kandidovat. „Rada potřebuje stabilizac­i, energii a shodu v zásadních věcech,“uvedl. Dodal, že se prací v orgánu cítí vyčerpaný. Důležité je podle něj příští týden zvolit novou dozorčí komisi.

Situací se bude zítra zabývat sněmovní volební výbor a pravděpodo­bně i Senát. Rada včera směnu pozemků a zřízení služebnost­i pod ostravským studiem s majitelem Simonem Pelikánem schválila. Směně bude předcházet koupě pozemku na základě předkupníh­o práva. Pokud by ČT pozemek nekoupila a následně nesměnila, hrozilo by jí v budoucnu, že by nový vlastník užívání nebo koupi parcely potřebné pro provoz studia zdražil. Při směně vznikne podle chystané smlouvy ČT nárok na doplatek 1,32 milionu kvůli rozdílné velikosti parcel. Nedodané podklady od dozorčí komise vedly minulý týden k odvolání tohoto poradního orgánu Rady.

Kühn včera uvedl, že si přeje, aby se jednání radních do budoucna změnilo, byli lépe připraveni a aby přibylo věcnosti. „Nemohu se zbavit dojmu, že Rada předvádí více blamáží než kompetenci,“podotkl končící předseda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia