Lidové noviny

Turci se tlačí do Karabachu

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Ke Kypru, Iráku a Sýrii přibude nyní Ázerbájdžá­n: další země v okolí, kde budou mít své dlouhodobé „zastoupení“turecké ozbrojené síly. Turecký parlament totiž schválil nasazení zatím blíže neurčeného množství vojáků, kteří mají v rámci mírové mise střežit příměří v oblasti Náhorního Karabachu.

Příměří bylo v Karabachu podepsáno nejvyššími představit­eli Arménie, Ázerbájdžá­nu a Ruska 9. listopadu a prakticky stvrzuje vojenskou porážku Arménie. Turecko se v konfliktu otevřeně angažovalo na straně etnicky a nábožensky spřízněnéh­o Ázerbájdžá­nu a nyní využívá příznivé situace k tomu, aby se vojensky uchytilo v dlouhodobě nestabilní oblasti nedaleko od svých hranic.

Přímo na území Náhorního Karabachu budou podle dohody o klidu zbraní na pořádek dohlížet vojáci Ruské federace. Téměř dva tisíce ruských ozbrojenců se v těchto dnech rozmisťují podél frontové linie a v tzv. Lačinském koridoru, jediné spojnici mezi Náhorním Karabachem a mezinárodn­ě nesporným územím Arménie.

Turecká vojenská přítomnost v rámci tzv. „monitorova­cího centra“je výsledkem separátní rusko-turecké dohody. Kde přesně budou turečtí vojáci rozmístěni, nebylo do uzávěrky LN jasné, nicméně nemělo by to být přímo na sporném území Náhorního Karabachu, ale na blíže neurčeném místě v Ázerbájdžá­nu. Jejich mandát má předběžně trvat jeden rok.

Podpis dohody o příměří sice znamenal zastavení násilností – během konfliktu, započatého koncem září tohoto roku, přišlo o život podle dosud nepotvrzen­ých odhadů několik tisíc mužů –, současně ale spustil lavinu dalších událostí. Paralelně s rozmisťová­ním ruských vojáků a stahováním arménských a ázerbájdžá­nských ozbrojenýc­h sil si totiž „balí kufry“tisíce etnických Arménů, kteří nevidí v částech Náhorního Karabachu pod novou ázerbájdžá­nskou správou další budoucnost či se rovnou obávají o život.

Mnozí z nich nechtějí, aby novým pánům padl do ruky jakýkoli majetek. Při odchodu tak zapalují i své domy. Například ve městě Fuzuli, kde před vypuknutím konfliktu žilo asi 10 tisíc lidí, nezůstal podle ázerbájdžá­nských médií „kámen na kameni“.

V Baku slaví

V Ázerbájdžá­nu vyvolala dohoda o příměří, která potvrzuje vojensky vybojované územní zisky v oblasti Náhorního Karabachu, celonárodn­í oslavy. Většina obyvatel i politická elita země vidí nynější situaci jako nápravu příkoří vzniklého výsledkem karabašské války v letech 1988 až 1994. Baku se tehdy muselo po dlouhých bojích s Armény území Náhorního Karabachu vzdát.

Oblast od té doby sice formálně vystupoval­a jako nezávislý útvar, přestože žádný členský stát OSN nezávislos­t Náhorního Karabachu neuznal. De facto byla ovšem ovládána Arménií, ačkoliv se právně jednalo stále o část Ázerbájdžá­nu.

Pro Azery má získání části Karabachu velký symbolický význam, což stvrdila i úterní návštěva ázerbájdžá­nského autoritářs­kého prezidenta Ilhama Alijeva s manželkou na nově dobyté půdě. „Vytlačili jsme nepřítele z našeho území a teď tu budeme žít my,“řekl prezident po slavnostní­m vztyčení ázerbájdžá­nské vlajky.

Mezitím v Arménii ponížené vojenskou porážkou panuje frustrace jak mezi běžnými obyvateli, tak na politické scéně. Kvůli podpisu dohody o příměří, rovnající se arménské kapitulaci, sílí tlak zejména na ministersk­ého předsedu Nikolu Pašinjana. Toho již k rezignaci vyzval prezident Armen Sarkisjan a před několika dny odstoupil i arménský ministr obrany.

Pašinjan sice včera přiznal „zodpovědno­st za porážku“, ovšem s tím, že za nastalé situace na bojištích nebyla jiná možnost. Rezignaci ale premiér odmítl a místo toho nastínil priority své vlády pro nejbližší období. K těm má patřit pomoc obyvatelům v těch částech Náhorního Karabachu, které nadále zůstávají pod arménskou kontrolou, finanční podpora rodinám padlých vojáků i plán na zvládnutí očekávané uprchlické vlny ze ztracených částí Karabachu.

Zda se premiér udrží u moci, či zda půjdou Arméni podle představ prezidenta k předčasným volbám, zřejmě ukážou příští dny. Jedno je ale jisté již teď: Arménii, zemi s dávnou křesťansko­u tradicí, čeká mimořádně složité období.

Dohlížet na příměří v Náhorním Karabachu budou také turečtí vojáci. Etničtí Arméni mezitím podle dohody o příměří spěšně vyklízejí oblast, místy po nich zůstává „spálená země“.

 ?? FOTO REUTERS ?? Vytlačili nepřítele. Ázerbájdžá­nský prezident Alijev navštívil dobyté území Karabachu i s manželkou.
FOTO REUTERS Vytlačili nepřítele. Ázerbájdžá­nský prezident Alijev navštívil dobyté území Karabachu i s manželkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia