Lidové noviny

Berlín zažil šarvátky kvůli covidu

Odhadem přes deset tisíc lidí protestova­lo proti zákonu, který zavede při budoucích pandemiích povinně roušky a rozestupy

- ROBERT SCHUSTER

V německé metropoli se včera odehrávaly dramatické scény. Odhadem přes deset tisíc lidí protestova­lo u Braniborsk­é brány v centru města proti opatřením na boj proti koronaviro­vé pandemii.

V tu chvíli rozhodoval­i o několik desítek metrů vedle poslanci Spolkového sněmu o novele zákona na potírání infekčních chorob. Norma, kterou měla ještě během včerejšího dne schválit Spolková rada, druhá komora německého parlamentu a podepsat i prezident, mimo jiné v případě budoucích epidemiolo­gických krizí stanovuje povinnost nosit roušky a dodržovat bezpečné rozestupy.

Zpočátku poklidná manifestac­e ovšem časem přerostla v otevřený střet s policejním­i těžkooděnc­i. Napětí zhoustlo hlavně poté, co začala policie po účastnícíc­h shromážděn­í požadovat, aby dodržovali rozestupy a měli zakrytá ústa a nos rouškami.

Když to organizáto­ři protestu nedokázali zajistit, byla demonstrac­e oficiálně rozpuštěna. Policie následně sáhla k donucovací­m prostředků­m. Na rozpuštění nasadila vodní děla. Nakonec zadržela zhruba sto lidí, kteří se chovali agresivně, házeli na policisty kameny a jiné předměty, odpalovali v jejich blízkosti dělobuchy.

Část protestují­cích se také snažila dostat do blízkosti parlamentu, případně proniknout do jeho nitra a narušit jednání poslanců. Bezpečnost­ní složky ovšem vytvořily kolem historické budovy Říšského sněmu, kde zákonodárn­ý sbor sídlí, kordon, který nebylo možné překonat. Podobným způsobem byl zablokovan­ý i přístup před budovu spolkového kancléřstv­í, která leží naproti parlamentu.

Nová podoba zákona o potírání infekčních chorob má také dát úřadům do budoucna možnost uzavírat obchody a vydávat jiná podobná nařízení s cílem bránit šíření infekce. Řada měst a obcí v Německu se například snažila na jaře, během první vlny pandemie, formou vyhlášek omezovat prodej alkoholu. Chtěly tím předejít srocování lidí v parcích a podobných prostranst­vích. Protože ale zmíněná nařízení neměla oporu v zákonech, byla následně často zrušena soudy.

Poslanci Spolkového sněmu nakonec velkou většinou 415 poslanců novelu schválili. Kriticky se ke změně zákona stavěli zejména zástupci politické opozice. Shodovali se na tom, že dosavadní kroky v boji proti nákaze byly přijímány bez účasti zákonodárn­ých sborů, a tedy s „vyloučením veřejnosti“.

Opozice varovala před „sanitární diktaturou“Poslanci protimigra­ční Alternativ­y pro Německo (AfD) zase novelu označovali jako „zmocňovací zákon“, a to v narážce na normu z roku 1933, která umožnila nacistům obejít parlament a chopit se moci ve státě.

Někteří řečníci AfD tvrdili, že Německo údajně směřuje k „sanitární diktatuře“, v níž prý budou definovat hlavní podmínky života v zemi nikým nevolení hygienici a virologové, na úkor zvolených zástupců lidu.

Její poslanci také těsně předtím, než přistoupil k řečnickému pultu ministr zdravotnic­tví Jens Spahn, rozvinuli v plénu bílý transparen­t s černou stuhou a s nápisem „Základní zákon, 18. 11. 2020“na výraz smutku.

Ministr Spahn následně zopakoval, že hlavním cílem všech přijatých kroků musí být, aby se předešlo zahlcení zdravotnic­kého systému. Koronaviro­vou pandemii označil za „katastrofu století“. „Jedno, co uděláme nebo neuděláme. V každém případě vznikne škoda, ať už hospodářsk­á, zdravotní, nebo sociální,“uvedl ministr zdravotnic­tví.

Následně také vyvrátil jednu z nejčastěji opakovanýc­h fám, a to sice, že německá vláda chystá zavést povinné očkování proti koronaviru. „Přestaňte něco takového tvrdit,“obořil se Spahn na AfD.

K účasti na protestech proti vládním opatřením svolávali své příznivce už řadu dní odpůrci očkování, stoupenci nejrůznějš­ích spikleneck­ých teorií i příznivci pravicově-radikálníc­h uskupení.

Na sociálních sítích psali o rozhodujíc­ím „Dni X“a vyzývali k blokádě německého parlamentu. Již při jedné z minulých demonstrac­í z konce srpna se podařilo odpůrcům protipande­mických opatření prolomit bariéry rozmístěné před Říšským sněmem a proniknout až k jeho vstupnímu prostoru. Na sociálních sítích následně tyto záběry kolovaly s tím, že měly symbolizov­at triumf nad představit­eli státu

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Demonstrac­e v „Den X“. Policisté museli použít během středečníc­h protestů i vodní děla, aby zastavili nápor demonstran­tů u Braniborsk­é brány.
FOTO ČTK/AP Demonstrac­e v „Den X“. Policisté museli použít během středečníc­h protestů i vodní děla, aby zastavili nápor demonstran­tů u Braniborsk­é brány.
 ?? FOTO REUTERS ?? Proti vládním opatřením protestova­li lidé včera v Berlíně
FOTO REUTERS Proti vládním opatřením protestova­li lidé včera v Berlíně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia