Lidové noviny

Trump stále neuznal porážku

Donald Trump má před sebou poslední dva měsíce ve funkci. Zatím je tráví vyhazovy a „doháněním restů“.

- ŠTĚPÁN HOBZA

Ani po dvou týdnech neuznal dosavadní prezident USA Donald Trump porážku ve volbách a jeho kampaň podala žaloby v šesti státech – Arizoně, Georgii, Michiganu, Pensylváni­i, Nevadě a Wisconsinu. V Georgii se jeho týmu podařilo dosáhnout symbolické­ho vítězství. Stát sáhl k ručnímu přepočtu všech hlasů a skutečně objevil dva a půl tisíce nezapočíta­ných lístků, přičemž většina z nich byla pro Trumpa. Ani to však prezidento­vi k vítězství stačit nebude a 16 georgijský­ch volitelů připadne demokratu Joeu Bidenovi. V ostatních státech to navíc pro Trumpa nevypadá ani na symbolická vítězství.

V mezičase prezident radikálně omezil své veřejné vystupován­í. Čas tráví jednak hraním golfu, jednak „doháněním restů“své prezidents­ké funkce. Velkou pozornost věnuje například personální­m změnám. Stihl již vyhodit ministra obrany Marka Espera, ředitele pro kyberbezpe­čnost Chrise Krebse a o změnách v čele FBI a CIA údajně uvažuje. Zdá se, že primární motivací těchto změn je nedostatek loajality vůči prezidento­vě osobě. Ministr obrany Esper například Trumpovi protiřečil v období rasových nepokojů, Krebs zase předevčíre­m prezidenta pobouřil vyjádřením, že právě proběhlé volby byly „nejbezpečn­ější v americké historii“.

Esperův vyhazov ale vedle toho mohl mít i věcné důvody. Prezident se totiž v závěru své funkce rozhodl být velmi aktivní na poli amerických zahraniční­ch misí. V úterý nový ministr obrany Christophe­r Miller oznámil, že USA stáhnou další kontingent­y svých vojsk z Iráku a Afghánistá­nu. Síly v obou státech by měly být k lednu 2021 zredukován­y zhruba o 2 tisíce mužů – o 1500 v Afghánistá­nu a 500 v Iráku. Prezident

již v minulosti opakovaně hovořil o „nekonečnýc­h válkách“a veřejně polemizova­l i o tom, zda vojenské intervence na Blízkém východě Spojeným státům v praxi něco přinášejí.

Trump ostatně nezapomněl ani na Írán. Podle deníku The New York Times se údajně před několika dny ptal armádních špiček, zda by bylo možné provést nálet na nově objevená jaderná zařízení. Po zamítavých odpovědích však prý od své snahy upustil.

Prezident se již ve své kampani v roce 2016 vůči Íránu vymezoval velmi bojovně. Silně kritizoval jadernou dohodu, kterou s Teheránem uzavřela Obamova vláda v roce 2015, která je dle Trumpa „vůbec nejhorší dohodou, kterou kdy kdo uzavřel“. Začátkem

tohoto roku se situace ještě vyostřila poté, co Trumpova vláda sáhla k eliminaci Kásema Solejmáníh­o, velitele íránských revolučníc­h gard, nechvalně proslulého útoky pomocí nástražnýc­h min na spojenecké vojáky.

Dalším Trumpovým projektem, který stále běží, je jeho ikonická „zeď“. Její vybudování sliboval Trump již v roce 2016 s tím, že stavbu zaplatí Mexiko. Jeho administra­tiva následně skutečně postavila 1077 kilometrů ocelového oplocení, převážně na místě starších bariér budovaných demokratic­kými i republikán­skými vládami. Stavba zdi si doposud vyžádala 15 miliard dolarů z amerického, nikoliv mexického rozpočtu. Nová vláda Joea Bidena v dalším budování zdi pokračovat neplánuje.

Trumpovy povolební kontroverz­e téměř přehlušily jiné, pro Američany důležité zprávy. V jediném týdnu oznámily vysokou účinnost svých vakcín hned dvě americké farmaceuti­cké firmy – Pfizer a Moderna.

V obou případech by si mohl Trump nárokovat pomyslné vavříny. Vývoj obou vakcín byl totiž částečně financován skrze vládní Operaci nezměrná rychlost (OWS), jež měla za úkol nadstandar­dně rychlý vývoj vakcín umožnit. Na prezidento­vě oficiálním twitterové­m účtu se však tato zpráva prakticky ztrácí v záplavě příspěvků o všech domnělých volebních podvodech.

 ?? FOTO REUTERS ?? Neshodli se. Prezident Trump propustil šéfa kyberbezpe­čnosti Chrise Krebse. Na snímku z listopadu 2018 si muži třesou pravicí v Oválné pracovně.
FOTO REUTERS Neshodli se. Prezident Trump propustil šéfa kyberbezpe­čnosti Chrise Krebse. Na snímku z listopadu 2018 si muži třesou pravicí v Oválné pracovně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia